20 / 04 / 2024

İnşaat maliyetleri ev fiyatlarını nasıl etkiledi? 

İnşaat maliyetleri ev fiyatlarını nasıl etkiledi? 

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayınlanan inşaat maliyet endeksi Haziran ayı sonuçlarına göre; inşaat maliyet endeksi aylık bazda yüzde 2.89, yıllık yüzde 42.48 arttı. 



Türkiye İstatistik Kurumu  TÜİK Haziran ayı inşaat maliyet endeksi sonuçlarını açıkladı. Hürriyet'te yer alan habere göre; inşaat maliyet endeksi aylık bazda yüzde 2.89, yıllık yüzde 42.48 yükseldi.

Bu artışı buzdağının görünen yüzü olarak yorumlayan İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, “Geçtiğimiz dönemdeki maliyet artışı yüzde 100’ün üzerinde gerçekleşti. Konut yapımcıları olarak gerçekleşen maliyet artışının büyük kısmını absorve ederek enflasyonu daha fazla körüklememesini ve konut fiyatlarının erişilebilir kalmasına gayret ettik. Devam eden projelerde bu gayretimiz olumlu sonuç buldu ve maliyetlerden kaynaklanan fiyat artışının yarısı tüketiciye yansıdı” dedi.

İnşaat maliyetleri ev fiyatlarını nasıl etkiledi? 

“Bundan sonra başlayacak yeni projelerde böyle bir şansımız olmayabilir” değerlendirmesini yapan Durbakayım, şu açıklamalarda bulundu: “Başta demir ve çimento olmak üzere inşaatın temel hammaddelerinde gerçekleşen artışların tamamı konut fiyatlarına yansıyabilir. Maliyet artışlarını dizginlemeye çalışacağız. Hafta sonları için yeni kısıtlar olmazsa ve uygun faiz ve uygun arsa temininin sağlanması yönünde kamu desteğini arkamıza aldığımız zaman; çarkları sağlıklı bir şekilde döndürmeyi sürdürdüğümüz sürece bunu yapabileceğimize inanıyorum.”

 

İnşaat maliyet endeksi haziranda aylık bazda yüzde 2.89, yıllık yüzde 42.48 arttı.

Yorumu: Bu artış konut fiyatlarına fazlasıyla yansıyacak.

— Tebernüş Kireçci (@TebernKireci1) August 12, 2021

 

Satılık ve kiralık ev fiyatlarına maliyet artışı dopingi!


Geri Dön