24 / 04 / 2024

İnşaat malzemeleri Gazze'ye şartlı izinle girecek

İnşaat malzemeleri Gazze'ye şartlı izinle girecek

Bazı inşaat malzemelerinin Gazze'ye girişine şartlı izin verilmesi, ABD ve AB tarafından memnuniyetle karşılandı



İsrail hükümetinin, Gazze'ye yardım götüren gemilerden Mavi Marmara'ya düzenlediği ve 9 Türk'ün hayatını kaybettiği operasyon sonrasında dünya ülkelerinden gelen tepkiler üzerine aldığı ablukayı hafifletme kararının ardından, Filistin Yönetimi tarafından onay alınacak projelerde kullanılacak bazı inşaat malzemelerinin girişine şartlı izin vermesi, ABD ve AB tarafından memnuniyetle karşılandı.

Beyaz Saray sözcüsü Tommy Vietor, bu kararın 4 yıldır süren ablukanın hafifletilmesi yönünde atılmış önemli bir adım olduğunu belirttiği açıklamasında,

"Gazze'ye girişine izin verilen malzemeler, Gazze'de yaşayanların hayatında önemli bir iyileşmeye olanak sağlayacaktır. Bu, İsrail'in iki hafta kadar önce ilan ettiği yeni siyasetin uygulanmasında önemli bir adımdır" dedi.

Vietor, ABD Başkanı Barack Obama'nın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bu inisiyatifi Washington'daki buluşma sırasında ele almayı sabırsızlıkla beklediğini de söylerine ekledi.

AB'nin dış ilişkilerden sorumlu üyesi Catherine Ashton da karardan memnuniyet duyduğunu açıkladı.

Yazılı bir açıklamada bulunan Ashton, "Bu duyuru, İsrail hükümeti tarafından gelen önemli bir yeni adımdır" ifadesini kullandı. Kararın ayrıntılarının titizlikle incelenmesi gerektiğini de kaydeden Ashton, "Umarım bu önlemlerin hayata geçirilmesi Gazze'nin yeniden inşasına ve ekonomisinin yeniden canlanmasına olanak sağlar" dedi.

Ashton, AB'nin geçiş noktaları konusunda İsrail ile Filistin'e yardım etmeye hazır olduğunu da yinelerken, İsrailli asker Gilad Şalit'in bir an önce serbest bırakılmasını istediklerini de hatırlattı.
AA


Geri Dön