24 / 04 / 2024

İnşaat malzemeleri ihracatında rekor artış: 32 milyon doları geçti!

İnşaat malzemeleri ihracatında rekor artış: 32 milyon doları geçti!

İnşaat sektörünün gündeminden düşmeyen inşaat malzemelerinin şubat ayı ihracat rakamlarında büyük artış görüldü. Türkiye İMSAD tarafından her ay düzenli olarak açıklanan Dış Ticaret Endeksi şubat ayı sonuçları açıklandı. İşte ayrıntılar...



Şubat ayında hızlı toparlanma

Doğal gaz ve elektrik kesintilerinin neden olduğu üretim kayıpları nedeniyle Ocak ayında yavaşlayan inşaat malzemeleri sektörünün dış ticaret performansı, kesintilerin ortadan kalkmasıyla Şubat ayında yeniden güçlendi. Mevcut pazarlarda inşaat sektöründeki toparlanma ve inşaat malzemeleri talebindeki artış Şubat ayında da devam etti.

İnşaat malzemeleri ihracatında rekor artış: 32 milyon doları geçti!

Şubat 2022'de inşaat malzemeleri ihracatı geçen yılın Şubat ayına göre yüzde 39,3 artarak 2,8 milyar dolar oldu. Aynı dönemde ihracat ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8,7 artışla 5 milyon tona ulaştı.

Dünya genelinde emtia fiyatlarındaki artışa bağlı olarak ortalama ihracat birim fiyatları yüksek değerlere ulaştı. Geçen yıl Şubat ayında 0,44 dolar/kg seviyesinde olan inşaat malzemeleri sektörü ortalama ihracat birim fiyatı, Şubat 2022'de yüzde 27,3 artarak 0,56 dolar/kg seviyesine yükseldi.

Şubat ithalatı bir önceki yıla göre yüzde 25,7 artarak 813 milyon dolara yükseldi. Şubat 2022'de inşaat malzemeleri ithalatı miktar olarak artarak 265 bin 880 tona ulaştı. Şubat 2022'de aylık ortalama ithalat birim fiyatı 3 dolar seviyesini aşarak 3,06 dolar/kg oldu.


Geri Dön