28 / 03 / 2024

İnşaat malzemeleri sanayisi Ocak'ta yüzde 17.8 arttı!

İnşaat malzemeleri sanayisi Ocak'ta yüzde 17.8 arttı!

İnşaat malzemeleri sanayi üretimi ocakta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17,8 artarken, ihracat yüzde 3,7 yükselişle 1,82 milyar dolara ulaştı.



Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından hazırlanan Türkiye İMSAD Mart 2021 Sektör Raporu açıklandı. Rapora göre, inşaat malzemeleri sanayi üretimi Ocak ayında yüzde 17,8 arttı. Böylece geçen yılın son çeyreğinde yaşanan yüksek üretim artışı sürdü. 

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; üretimde 2020 yılı son çeyreğinde bir önceki yılın son çeyreğine göre gerçekleşen yüzde 19 artıştaiçeride mevcut inşaat işlerindeki canlanma ve dış pazarlardaki talep yükselişi etkili oldu. Ocak ayında yaşanan benzer taleplerin etkileri, üretim artışına destek oldu.

İnşaat malzemeleri sanayisi Ocak ta yüzde 17.8 arttı!

Yılın ilk ayında 22 alt sektörün 21'inde üretim artış gösterdi. Artış, 18 alt sektörde çift haneli ve yüksek oranlı oldu. En yüksek üretim artışı yüzde 76,8 ile tuğla ve kiremit sektöründe yaşandı. Seramik kaplama malzemeleri üretimi yüzde 33,8, ısıtma ve soğutma donanımları üretimi yüzde 32,6, çimento ve betondan eşya yüzde 32 büyüdü. Hazır beton üretimi ve çimento üretimi Ocak ayında yüzde 23,1 arttı.

Kilit ve donanım eşyaları üretimi yüzde 30,6, birleştirilmiş parke yer döşemeleri üretimi yüzde 29,9 ve ahşap inşaat malzemeleri üretimi ise yüzde 27,2 yükseldi. Demir çelikten çubuk ve profiller üretimi yüzde 14,7, demir çelik inşaat ürünleri üretimi yüzde 13,2 büyüdü. Ocak ayında üretiminde gerileme yaşanan tek alt sektör yüzde 5,5 ile inşaat camları olarak gerçekleşti. 

- İnşaat malzemeleri ihracatında yüzde 3,7'lik artış

Ocakta inşaat malzemeleri ihracatı yüzde 3,7 artarak 1,82 milyar dolara çıktı. 2020'nin ikinci yarısında başlayan ihracattaki büyüme yeni yılın ilk ayında da sürdü. 

Avrupa başta olmak üzere mevcut pazarlardaki salgın sonrası yılın ikinci çeyreğinden itibaren beklenen canlanma nedeniyle siparişler Ocak ayında da yüksek ihracat sağladı. İhracatın gelecek aylarda aşılama iyimserliğinden olumlu etkilenmesi, yeni kapatmaların ise sınırlayıcı şekilde etkilemesi öngörülüyor. 

İnşaat malzemeleri sanayisi Ocak ta yüzde 17.8 arttı!

Ocak ayında inşaat malzemeleri ithalatı ise yüzde 11,5 artarak 616 milyon dolara çıktı. İnşaat sektöründe devam eden işlerin hızlanması ithalata destek oldu.

İnşaat sektörü 2021'e geçen yıldan gelen likidite olanaklarıyla göreceli olarak rahat girdi. 2020'de genişleyen kredi imkanları ve konut satışları inşaat sektörünü destekledi. Bu yılın ilk çeyreğinde sıkı para politikası ve yüksek faiz oranları ise yavaşlatıcı etki yarattı. İkinci çeyrekte ise salgının üçüncü dalgası ve kısıtlamaların sektörü olumsuz etkileyeceği, bu çerçevede inşaat sektöründe büyümeye geçişin, yılın ikinci yarısında başlayacağı tahmin ediliyor. Aşılamanın olumlu sonuçları ve faizlerde gerileme beklentilerinin yaşanması durumunda yılın ikinci yarısında inşaat sektöründe büyümenin hızlanacağı da öngörülüyor.

İnşaat Sektörü Güven Endeksi yeni yıla 1,7 puan artışla başlamış, şubatta da 3,2 puan artarak 85,5 puana artmıştı. Güven endeksindeki artış Mart ayında da sürdü. Önceki aya göre 0,6 puan yükseliş yaşandı.

Küresel tedarik zincirinde yaşanan sorunlar inşaat malzemeleri sanayisini nasıl etkiledi?


Geri Dön