18 / 04 / 2024

İnşaat malzemeleri sanayisi toparlanma eğiliminde!

İnşaat malzemeleri sanayisi toparlanma eğiliminde!

Türkiye İMSAD İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi, Ekim ayında 0,89 puan yükseldi. Endekse göre inşaat malzemeleri sanayisinin dip seviyelerden toparlanma eğilimine girdi.



Türkiye İMSAD (İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği) tarafından her ay düzenli olarak gerçekleşen İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi’nin Ekim 2019 verileri paylaşıldı. Bileşik Endeks’te şu ifadeler kullanıldı: İnşaat malzemeleri sanayisinin son bir yılda yaşanan keskin düşüşlerin ardından Eylül ve Ekim aylarında toparlanma eğilimine girdiği ancak bu toparlanmanın kademeli ve yavaş gerçekleştiği görüldü. Ekim ayında faaliyetlerde yaşanan toparlanma Bileşik Endeks’e olumlu yansıdı. Güven ve beklentilerde de sınırlı artışlar gerçekleşti. İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi Ekim ayında 0,89 puan artış gösterdi.

Faaliyetlerde önemli toparlanma

İnşaat malzemeleri sanayi faaliyetleri, uzun zamanlı düşen ve dalgalanmalar sonrasında toparlanma süreci yaşanıyor. Ekonomik koşullarda iyileşme ve mali göstergelerdeki istikrar da faaliyetlerine olumlu yansıdı. İç satışlar, ihracat, üretim ve cirolarda artışlar meydana geldi. Eylül ayındak oluşan büyüme sonrasında Ekim ayında da tüm faaliyetlere yayılan dengeli bir toparlanma gerçekleşti. Koşullardaki iyileşmeler ve mevsimsellik faaliyetlerine destek verdi. Yurtiçi satışların önemli ölçüde yükseldiği Ekim ayında Faaliyet Endeksi, bir önceki aya göre 1,2 puan arttı. Mevsimsellik etkileri dışında inşaat malzemeleri sanayisinin faaliyetlerinde toparlanmanın devam etmesi ve bu toparlanmanın yavaş gerçekleşmesi planlanıyor.

Güven Endeksi dip seviyelerden yükselişe geçti

Güven Endeksi’nde Ekim ayında da sınırlı bir artış meydana geldi. Bir önceki aya göre 0,75 puan yükselen Güven Endeksi dip seviyelerden dönerek yavaş bir toparlanma süreci yaşanıyor. Ekim ayında faaliyetlerde oluşan toparlanma karşısında güven seviyesi çok sınırlı ve temkinli olarak arttı. Güven Endeksi’nde son aylarda kırılgan bir toparlanma meydana geldiği, kalıcı güven artışı için gerekli koşulların halen yeterince oluşmadığı görüldü. Türkiye ekonomisine ilişkin güven seviyesinde de sınırlı artış oluştu. Yurtiçi pazarlarında güven sınırlı bir artış yaşandı. İhracat pazarlarında ise güven yine önemli olarak arttı. Güven Endeksi’nin tüm unsurlarına yayılan iyileşme işaretleri bulunuyor. Ancak iyileşme çok sınırlı gerçekleşiyor. İnşaat sektöründe yaşanan ve kendi dinamiklerinden kaynaklanan sorunlar güveni etkiliyor.

Beklentilerde sınırlı artış

Beklenti Endeksi’ne göre Ekim ayında da sınırlı bir artış meydana geldi. Faaliyetlerde meydana gelen artış beklentileri olumlu yansıdı. Ancak faaliyetlerde meydana gelen artışın oluşturduğu katkıyla inşaat sektöründe meydana gelen sıkıntılar ve risklerin tam olarak ortadan kalkmamış olması beklentilerd meydana gelen artışı sınırlıyor. Ekim ayında bir önceki aya göre 0,7 puan yükselen Beklenti Endeksi, geçtiğimiz yılın Ekim ayının beklentilerinin 10,7 puan altında meydana geldi. Türkiye ekonomisiyle ilgili beklentiler ise sınırlı ölçüde yükseldi. Önümüzdeki üç ayla ilgili alınan yurtiçi siparişlerde sınırlı bir azalırken ihracat siparişleri hızla artıyor. Önümüzdeki üç ayın üretim beklentisi ise azalış gösterdi. Sektörde özellikle yurtiçi siparişlerde meydana gelen mevsimsel yavaşlama nedeniyle üretim geriliyor. Beklentilerde de kademeli ve sınırlı bir iyileşme eğilimi oluşuyor. Ancak inşaat sektöründeki sorunlar ve küçülme de beklentileri etkiliyor. Ekim ayında, beklentilerdeki iyileşme için sadece faaliyetlerde artış yaşanması yeterli olmayacak.


Geri Dön