25 / 04 / 2024

İnşaat malzemeleri sanayisinde ihracat artışı devam ediyor! 

İnşaat malzemeleri sanayisinde ihracat artışı devam ediyor! 

İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi Ocak ayı sonuçları Türkiye İMSAD tarafından açıklandı. Rapora göre, inşaat yapı malzemeleri sanayisinde ihracat artışı sürüyor.



Türkiye İMSAD'ın hazırlamış olduğu İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi Ocak ayı sonuçları belli oldu. İnşaat malzemeleri sanayi ihracatı yeni yıla düşüş göstererek başlasa da geçtiğimiz senenin aynı dönemine göre arttış gösterdi. Türk sanayi mallarına ilişkin yükselen talep de, 2022 yılının ilk aylarında “devam” sinyalli verdi.

Türkiye İMSAD İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi 2022 yılı Ocak ayı sonuçları belli oldu. Dış ticarette geleneksel olarak ocak aylarında kendini gösteren yavaşlama eğilimi, bu yılda devam etti. 2021 yılı ocak ayı ile karşılaştırıldığında ise ihracatta büyüme gözlemlendi. İnşaat malzemeleri sanayi ihracatı ocak ayında, 2021 yılının ocak ayına göre yüzde 33 yükselerek 2,4 milyar doları gördü. 

Şubat ayında ihracattaki yükselişin sürdüğü gözlenirken, Rusya-Ukrayna savaşının inşaat malzemeleri ihracatını gelecek aylarda olumsuz etkilemesi tahmini yapılıyor.     

İnşaat yapı malzemelerine talep artışı sürüyor

İnşaat malzemeleri sanayisinde ihracat artışı devam ediyor! 

Söz konusu mevcut pazarlarda inşaat sektörlerindeki toparlanmaya bağlı olarak inşaat yapısı malzemelerine talep artışı sürüyor. 2022 yılının ilk ayında ihracat miktar olarak 2021 yılının aynı dönemine göre yüzde 4,6 yükselerek 4,33 milyon tona ulaştı. 

İnşaat malzemeleri son 12 aylık ihracatı ocak ayı itibarıyla 31,4 milyar dolara, miktar olarak ise 64,96 milyon tona çıktı. Ortalama ihracat birim fiyatı, senelik ortalama 0,48 dolar kiogram olarak gerçekleşti.

Emtia fiyatlarındaki yükseliş birim fiyatlarını arttırdı

İhracat birim fiyatları, emtia fiyatlarındaki yükselişle birlikte önemli oranlara ulaştı. İnşaat malzemeleri sanayi ortalama senelik ihracat birim fiyatı, ocak ayında 2021 yılının ocak ayına göre yüzde 25 arttış kaydetti.

Geçtiğimiz sene ocak ayında 0,44 dolar kilogram olan ortalama ihracat fiyatı, 2022 yılının ocak ayında 0,55 dolar/kilogram seviyesini gördü.

İthalat ocak ayında yüzde 18 arttış gösterdi

İnşaat malzemeleri ithalatı 2022 yılının ilk ayında, 2021 yılının aynı dönemine göre yüzde 18 artış göstererek 727 milyon doları gördü. İthalat miktar olarak da 245 bin 311 ton artışı kaydetti.

Aylık ortalama ithalat birim fiyatındaki yükseliş devam ederken, birim fiyat ocak ayında 2,96 dolar/kilogram’ı buldu.

İnşaat malzemeleri sanayisinde ihracat artışı devam ediyor! 

Alt sektörlerde ihracat değer olarak büyüdü

Ocak ayında inşaat malzemeleri ihracat performansı alt sektörler itibarıyla 2021 yılının aynı ayına göre güç elde etti. Alt sektörlerde benzer eğilimlerle; miktar, değer ve birim fiyatlar genellikle arttış gösterdi. Sekiz alt ürün grubunun yedisinde ihracat birim fiyatları 2021 senesinin ocak ayına göre arttı.

Bu yıl ocak ayında demir çelik ürünlerinin ortalama ihracat birim fiyatları 2021 yılının aynı ayına göre yüzde 40,8 arttı. Mineral, taş ve toprak ürünlerin ortalama ihracat birim fiyatı ise yüzde 12,2 yükseldi. Elektrik malzemeleri ve teçhizatları ortalama ihracat birim fiyatı yüzde 22,4, metal bazlı ürünlerin yüzde 31,8 ve ağaç ve ahşap ürünleri ise yüzde 37,3 arttı.    

2022 yılının ilk ayında en yüksek ihracat miktar artışı, yüzde 38 ile yalıtım malzemeleri kaydetti. Metal bazlı ürünlerin ihracat miktarı yüzde 22,9 ve prefabrik yapılarda yüzde 13,9 olarak kaydedildi. 

Miktar olarak elektrik malzemeleri ve teçhizatları, demir çelik ürünleri ile ağaç ve ahşap ürünleri ihracatında ise gerileme yaşandı.   

Sekiz alt ürün grubunun tamamında ihracat değer olarak önemli artışlar yaşadı. Ocak ayında değer olarak en yüksek ihracat yüzde 61,7 ile metal bazlı ürünlerde gerçekleşti. 

Türkiye’nin sanayi ihracatı performansı yeni yılda yavaşladı

Ocak ayı ihracatı geleneksel eğilimini sürdürerek önceki aylara göre ise yavaşlayarak 2022 yılına başladı. Ocak ayında yaşanan enerji kesintileri de ihracat performansını sınırlanmasında etkili oldu. Küresel pazarlardaki talep artışı yavaşlama kaydederken, Tüekiye'ye yönelik ilave talep artışı ise devam ediyor. Şubat ayında yüksek ihracat tahmini yapılırken, Rusya-Ukrayna olumsuz etkilerinin gelecek aylarda hissedilmesinin kaçınılmaz olduğu düşünülüyor.

İnşaat malzemeleri sanayisinde ihracat artışı devam ediyor! 

Bu yıl yılı ocak ayında, Türkiye toplam sanayi ürünleri ihracatı değer olarak 13,12 milyar dolar olarak gerçekleşti. Miktar olarak 7,79 milyon ton ile ihracat önceki aylara göre gerileme yaşadı. 

Geçen yıl ocak ayında 1,29 dolar/kilogram olan sanayi malı ihracatı ortalama birim fiyatı, 2022 yılının ocak ayında 1,69 dolar/kilogramı gördü.

İnşaat malzemeleri sanayi dışındaki sanayilerin toplam ihracatı değer olarak, bu yılın ocak ayında, önceki aylara oranla gerileme kaydederek 10,73 milyar dolar oldu. İhracat bu dönemde miktar olarak da geriledi.           

İnşaat malzemeleri dışındaki sanayilerin ihracat ortalama birim fiyatı 2021 yılının ocak ayında 2,09 dolar/kilogram olurken 2022 yılında 3,10 dolar/kilogram seviyesinde gerçekleşti. 

İnşaat ve yapı malzemeleri sektörünün yeni rotası ABD pazarı oldu!

İnşaat malzemeleri sanayisinde büyüme devam ediyor!


Geri Dön