28 / 03 / 2024

İnşaat malzemeleri sektörü yüzde 7.2 büyüdü!

İnşaat malzemeleri sektörü yüzde 7.2 büyüdü!

İnşaat sektöründe yüzde 20'paya sahip olan tesisat ve inşaat malzemeleri sektörü yılı yüzde 7.2'lik büyüme ile kapatıyor.



İnşaat sektöründe yüzde 20'paya sahip olan tesisat ve inşaat malzemeleri sektörü yılı yüzde 7.2'lik büyüme ile kapatıyor. 


Yıllık iç pazar hacmi 12,2 milyar TL'ye erişen sektör için, Tesisat ve İnşaat Malzemecileri Federasyonu (TİMFED), sektörün yakın geleceğine ışık tutacak TİMFED Sektör Araştırma Raporu'nu açıkladı. Rapora göre özellikle kentsel dönüşümden dolayı sektörün büyümesine devam edeceği kaydedilirken 2017 büyümesinin ise yüzde 7.5 olması bekleniyor. Raporda sektörün 5-6 yıl içinde canlanacak yakın pazarlardaki inşaat sektörü için de hazırlıklı olması gerektiğine dikkat çekildi. 

TİMFED Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Çelik, "Dünyada önemi artan temiz enerji, çevre bilinci, tasarım ve teknolojiyi fonksiyonellikle birleştirerek enerji tasarrufu sağlayan, geri dönüşümlü ve sağlıklı ürünlere büyük eğilim var. Dış pazarlarda rekabet gücümüzü artırmak için üretim kadar üretim teknolojisine de ağırlık vermeliyiz" dedi. Yakın coğrafyada doğacak yeniden yapılaşma ihtiyacının Türkiye ekonomisi ve sektör için büyük fırsatları da beraberinde getireceğini vurgulayan Çelik, "Önümüzdeki 5-6 yılda yakın coğrafyamızda inşaat sektörü büyük ivme kazanacak. Bunu göz önüne alarak tesisat ve inşaat malzemeleri alanında bölge lideri olmak için üretim teknolojisini geliştirmemiz şart" dedi. 


Fiyatlar yüzde 10 artacak 

Yeni yıldan itibaren inşaat malzemeleri fiyatının yüzde 10 artacağını aktaran Çelik, ancak iskontolar nedeniyle bunun konut fiyatlarına yansımayacağını öngördü.



Marmara Bölgesi'nde 479 bin konut satılacak 

Tesisat ve inşaat ve sektörünün yakın ve orta vadedeki geleceğine yön vermek amacıyla hazırlanan raporda; 2012'de büyüme oranı yüzde 0.6 olan inşaat sektöründe, bu oranın 2017'de yüzde 3.5'a çıkacağı öngörülüyor. Konut satışlarına bakıldığında,- 2012'de yüzde -1 olan daire satışının 2013'te hızlı bir artışla yüzde 64.9'a ulaştığı görülüyor. 2016'da bu rakamın yüzde 3.8'de kalacağı kaydediliyor. Bölgesel dağılımlara bakıldığından nüfusun büyük bölümünün yaşadığı Marmara Bölgesi'nde 2017'de 479 bin 452 adet daire satışının gerçekleştirileceği, Marmara Bölgesi'ni 395 bin adet konut yapımıyla İç Anadolu Bölgesi'nin izleyeceği öngörülüyor. 


Dünya


Geri Dön