23 / 04 / 2024

İnşaat malzemelerine bir yılda yüzde 20 zam yapıldı!

İnşaat malzemelerine bir yılda yüzde 20 zam yapıldı!

İnşaat sektörüne malzeme üreten sanayiciler 12 ayda ürünlerine yüzde 15 ile yüzde 20 dolayında zam yaptılar. Yıllık üretici fiyatları yüzde 8,3 artarken gıda sanayicileri ürettikleri malların fiyatını yüzde 20'ye yakın artırdı..





 Genel olarak sanayicilerin, yani imalat sanayicileri, madencilik ve enerji sektöründeki işletmecilerin ürettikleri ürünlerdeki fiyat artışını yansıtan Yurt İçi Üretici Fiyatları Endeksi Yİ-ÜFE, Kasım'dan Kasım"a 12 ayda yüzde 8,3 artmış görünürken gıda ve inşaat sektöründeki üreticilerin, sanayicilerin yıllık zamlarının yüzde 20'lerin üzerinde gerçekleştiği görülüyor.

 

Gıda sektöründe Tüketici enflasyonunda öne çıkan gıda sektöründe tüketici açısından yıllık zamlar yüzde 14'ü bulurken , gıda sektöründeki sanayicilerin fiyatları da ortalama yüzde 18.6 arttı. Bu. önümüzdeki günlerde tüketici açısından gıdaya yeni zamların geleceği anlamına da geliyor. 


Gıdanın alt dallarında fiyatlar yüzde 56 ile yüzde 8,5 arasında değişen oranlarda artmış görünüyor. 

Kurak geçen mevsimin de etkisiyle arz sorunu yaşanan, meyve ve sebze fiyatlarının, özellikle bakliyat fiyatlarının çok yüksek seyrettiği gıdada meyve ve sebze işleyen salça, reçel, konserve inşaat sektörüne malzeme üreten sanayiciler 12 ayda ürünlerine yüzde 15 ile yüzde 20 dolayında zam yaptılar gibi ürünler üreten sanayiciler, ambalajlı bakliyat hazırlayan sanayiciler, ürünlerine son 12 ayda yüzde 57"ye yakın zam yapmış görünüyorlar. Aynı şekilde salam, sucuk, ambalajlı et ürünleri satan firmaların da son 12 aylık zamları yüzde 17"ye yaklaşıyor. 


Süt, yoğurt, tereyağı, peynir gibi ürünler üreten süt sanayicileri ise son 12 ayda yüzde 14'iin üstünde fiyat artışı gerçekleştirerek ortalama ÜFE'yi 6 puan geçmiş görünüyorlar. Un sanayi ve bitkisel/hayvansal yağ üreticilerinin de ürettikleri yağların fiyatlarını 9 dolayında artırarak ortalama ÜFE'nin altında kalmadıkları görülürken fırın ürünlerinde de fiyat artışlarının ortalamanın altında kalmadığı gözlendi. 

İnşaat sektöründe Son yılların öne çıkan sektörü inşaata malzeme üreten sanayiciler son 12 ayda fiyatlarını yüzde 20 dolayında artırarak ortalama artışın çok üstünde zam gerçekleştirdiler. 

Tuğla fiyatları yıllık yüzde 24 dolayında artış gösterirken çimento, alçı sanayinde fiyatlar bir yılda yüzde 21 "i bularak ortalama ÜFE'yi neredeyse ikiye katladı. Ahşap ve kerestenin ağırlıkta olduğu ağaç sanayinde de fiyat artışları yüzde 15 dolayında gerçekleşti. 


Boru, profil ve camda yıllık zamlar ise yüzde 14'ü geçti. Betondan, çimentodan yapılan ürünlerde de yıllık artışlar yüzde 14"ün üstünde oldu. İnşaat malzemelerinin ortalama fiyatlarının üretici fiyatlarının üstünde zam görmesi, konut üretim maliyetlerini, konut satış fiyatlarını da etkiliyor. 

Türkiye gnelinde yüzde 15, İstanbul özelinde yüzde 25 artan konut fiyatlarında, yükselen malzeme fiyatlarının da etkisi bulunuyor. 


Birgün


Geri Dön