26 / 04 / 2024

İnşaat malzemesi sanayi üretimi Haziran'da yüzde 2,5 geriledi! 

İnşaat malzemesi sanayi üretimi Haziran'da yüzde 2,5 geriledi! 

Türkiye İMSAD Ağustos 2018 Sektör Raporu’nu yayınladı. Raporda yayınlanan verilere göre, inşaat malzemesi sanayi üretimi Haziran ayında yüzde 2,5 geriledi.



Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD)’nin Ağustos 2018 Sektör Raporu açıklandı. Verilere göre ikinci çeyrekte inşaat faaliyetleri, Temmuz ayında zayıf bir toparlanma gösterdi. İnşaat faaliyetleri, Ağustos ayında ise yüzde 2,5 oranında gerilere yaşadı. Ekonomi politikalarındaki belirsizlik, döviz kurları ve faiz oranlarındaki artış ile dış politik gerginlikler, inşaat işlerinde yavaşlamaya neden oldu. 

İnşaat sektörü güven endeksi düştü

İnşaat sektörü güven endeksi Ağustos ayında 10,5 puan düştü. Ekonomide yaşanan belirsizlikler ve döviz kurundaki yükseliş inşaat sektörüne olumsuz yansıdı. 

Mevcut inşaat işleri seviyesi geriledi

Mevcut inşaat işleri seviyesi, ikinci çeyrekte 8,4 puan düştü. şlerdeki gerilemede güven kaybı ile birlikte finansman olanaklarındaki sıkılaşma ve faiz oranlarındaki artışın büyük etkisi bulunuyor. Mevcut işlerdeki hareketlenmenin politika uygulamalarına bağlı olacağı öngörülüyor. 

Yeni alınan inşaat işleri seviyesi azaldı

Yeni alınan inşaat işleri seviyesi Ağustos ayında 9,3 puan düşüş gösterdi. Bayram tatili ile birlikte ekonomide, piyasalarda ve mali göstergelerde yaşanan belirsizlikler yeni inşaat işlerini de önemli ölçüde sınırladı.

İpotekli konut satışları Temmuz'da geriledi

Temmuz ayında ipotekli konut satışları geçen yılın aynı ayna göre ise yüzde 21,2 düşüş göstererek 30 bin 405 adete ulaşabildi. Konut kredi faizlerinin aylık ortalama yüzde 1,6’lara ulaşması ipotekli konut alım talebini azalttı.

İnşaat malzemesi sanayi üretimi Haziran'da düştü

Haziran ayında inşaat malzemesi ortalama sanayi üretimi geçen yılın aynı ayına göre göre yüzde 2,5 düştü. Haziran ayında iç talepteki yavaşlamanın yanı sıra bayram nedeniyle çalışma gün sayısının azalması da üretimi olumsuz etkiledi. İhracat ise üretim artışını zayıf da olsa desteklemeyi sürdürdü.

İnşaat malzemesi ihracatı ilk yarıda yüzde 17,8 yükseldi

2018 yılının ilk yarısında ihracat yüzde 17,8 arttı. İhracat, 9,93 milyar dolara ulaştı. 2018 yılında ihracat yüksek performans göstermeye devam ediyor. Döviz kurlarındaki artışın da ihracata destek verdiği görülüyor.


Geri Dön