24 / 04 / 2024

İnşaat sektörü 2011'den bu yana en kötü yılın ilk aylarını geride bıraktı!

İnşaat sektörü 2011'den bu yana en kötü yılın ilk aylarını geride bıraktı!

İnşaat sektöründe maliyetlerin artması ve faizlerdeki yükselme konut piyasasına durgunluk getirdi. Son verilere göre 2011' den bu yana en kötü yılın ilk ayları geride kaldı...



İnşaat sektöründe maliyetlerin artması ve faizlerdeki yükselme konut piyasasına durgunluk getirdi. Son verilere göre 2011'den bu yana en kötü yılın ilk ayları geride kaldı.


Borçlanma maliyetlerinde yaşanan artış ile konut sektöründe de durgunluk dikkat çekiyor. FED'in varlık alımlarını azaltma kararı ile borçlanma maliyetlerinde yaşanan artış konut piyasasının olumsuz etkiledi. Son gelen verilere göre 2011'den beri en kötü yılın ilk ayı  geride kalmış oldu. Emlak Konut GYO'nun satışlarında Ocak ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 65'lik düşüşe dikkat çekildi. 543 olan Ocak verisi 2011'den bu yanan en düşük seviye olurken, Aralık ayında 893 konut satışı yapılmıştı.


Merkez'in kararı etkiledi


Burgan yatırım analisti Murat İğnebekcili'nın değerlendirmesine göre  konut kredilerinde Haziran'dan bu yana ciddi artış yaşandığına yer verdi. Faizdeki artışın tüketicinin iştahını azalttığına dikkat çeken  Burgan analisti, konut piyasasının geçtiğimiz yıllarda yaşadığı patlama sonrasından durgunluğa girebileceğini belirtti.

 Konut kredilerinde ortama faiz yüzde 12.84 seviyesine gelirken, 21 Haziran'da yüzde 8.29 ile rekor  düşük seviyeler takip edilmişti. Aynı dönemde gösterge faiz yüzde 2.74 yükseliş yaşayarak yüzde 10.79 seviyesine geldi.Ocak ayında merkez Bankası'nın faizleri beklenenin üzerinde yükseltmesinin ardından konut kredi faizlerinin de tırmanması, konut alım talebini düşürdü..

 

Yeni proje yok


Emlak GYO yetkilileri konu ile ilgili olarak aylık satışları karşılaştırmanın doğru sonuç vermeyebileceğini dile getirdiler. Geçtiğimiz Ocak ayında yeni projelerinde açıklanması ile satışların çok yüksek seyrettiğini kaydedilirken,  son dönemde yeni proje olmadığını belirtiler. ismini vermek istemeyen Emlak GYO yetkisi, faiz oranlarının kabul edilebilir seviyelerde olduğunu söyledi. Geçtiğimiz yıl konut satışları yüzde 63'lük yükseliş ile 1.14 milyon adet oldu. Emlak Konut 2013'te 15.166 konut satarken, Emlak Konut'ta 2013'te bir önceki yıla göre satışlar yüzde 69 yükseliş kaydetmişti.


Politik istikrarsızlık 

 

Konu hakkında konuşan İnanlar Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan ''Konut kredilerindeki maliyet artışı piyasayı genel anlamda etkileyecek. Şu anda bizim projelerimiz açısından bakıldığında bunun herhangi bir yansımasını görmüyoruz; fakat buna bakarak piyasada problem yok demek doğru olmaz. Doların yukarı çıkması, dolar bazındaki gayri menkul fiyatlarını düşürdü; fakat politik istikrarsızlıktan dolayı yabancılar tam anlamıyla alıma geçmiyorlar. Yabancı tarafında da alım sayısı düştü'' dedi.


Almanya'da balon uyarısı Bundesbank'tan  


Tarihi düşük seviyelerdeki faiz, düşük borçlanma maliyetleri ile balon riski oluşan Almanya konut sektörü için uyarı Bundesbank'tan geldi.Küresel krizin tetikleyicisi konut piyasaları şimdi de Almaya için korku yaratıyor.

Euro Bölgesi'nin en büyük ekonomisi Almanya'da merkez bankası konut piyasasından fiyatların artışına karşı uyarıda bulundu. 125 şehirde konut fiyatlarının arttığına dikkat çeken Bundesbank düşük borçlanma maliyetleri ile yabancı yatırımcının ve uluslararası talebin arttığı kaydedildi.

Küçük şehirlerde konut fiyatlarının yüzde 10-20'lik artış işe pahalı hale geldiğine vurgu yapan Bundesbank, büyük şehirler de ise konut fiyatlarından yüzde 25'lik artış olduğu belirtildi. Almanya'nın 7 büyük şehrinde dairelerin fiyatlarında ise yüzde 9'luk artış kaydedildi. Avrupa Merkez Bankası'nın rekor düşük seviyelerdeki faizi Almanya için gerilim oluşturmaya başlarken, paraya kolay ulaşımın fiyatları yukarı baskıladığı kaydedildi.


İngiltere'de  ev fiyatları altı yılın zirvesinde 


İngiltere'de konut fiyatları altı yılın en yüksek seviyesine çıktı.

Yeni bir araştırma İngiltere'de konut fiyatlarının satış rakamlarının Ocak ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,9 değerlendi. Bu son altı yılda görülen en yüksek yıllık artış. Konut fiyatları endeksi hazırlayan Rightmove şirketine göre, yıllık yüzde 6,9'luk artış, ülke genelinde konut fiyatlarını 16 bin sterlin artmasına neden oluyor. Uzmanlar, bu artışın İngiltere'de konut balonu endişelerini ateşlediğine işaret ediyor. İngiltere Merkez Bankası ise konut balonu söylentilerine karşı çıktı. Merkez Bankası Başkanı Mark Carney, BBC televizyonuna verdiği röportajda "Konut sektöründe gördüğümüz hareketlilik, tarihin en düşük seviyelerine gerileyen fiyatların ekonomik iyileşmeyle birlikte yükselmesinden başka bir şey değil. Konut sektöründeki alım satımlar ve konut kredilerini incelerseniz, hala ortalamanın altında bir hareketlilik olduğunu görürsünüz. Balon etkisi yaratacak bir sıçrama yaşanmadı" dedi. 


Yeniçağ Gazetesi 


Geri Dön