20 / 04 / 2024

İnşaat sektörü 2014 yılını nasıl geçirdi?

İnşaat sektörü 2014 yılını nasıl geçirdi?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2013 yılı üçüncü çeyrek büyüme rakamlarını açıkladı. Sonuçlara göre, Türkiye yüzde 4.4 büyürken, inşaat sektörü yüzde 8.7'yle en çok büyüyen sektörlerden biri oldu.



Peki sektör 2014 yılını nasıl geçirdi?

OCAK

¦ Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2013 yılı üçüncü çeyrek büyüme rakamlarını açıkladı. 

Sonuçlara göre, Türkiye yüzde 4.4 büyürken, inşaat sektörü yüzde 8.7'yle en çok büyüyen sektörlerden biri oldu 

OCAK

¦ Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği'nin (GYODER) "Zirve Burası" sloganıyla 13 kez gerçekleştirdiği Gayrimenkul Zirvesi, yerli ve yabancı pek çok sektör temsilcisini bir araya getirdi. 

OCAK

¦ Sermaye Piyasası . ocak Kurulu (SPK), £) gayrimenkul yatırım % nşn fonlarına ilişkin esaslar İğ tebliğini yayınladı. Resmi •'§ Gazete'de yer alan â tebliğe göre, fonlar, tebliğle belirlenen varlık ve işlemlerden oluşan portföyü işletmek amacı dışında herhangi bir işle uğraşamayacaklar. Fonun malvarlığı kurucunun, portföy saklayıcısının ve portföy yöneticisinin malvarlığından ayrı tutulacak, kurucunun veya portföy yöneticisinin üçüncü kişilere olan borçları ve yükümlülükleri ile fonun aynı üçüncü kişilerden olan alacakları birbirine karşı mahsup edilemeyecek. 

OCAK

¦ Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK), FenerbahçeKalamış Yat Limanı Koruma Amaçlı İmar Planı'na askı sürecinde yapılan itirazları reddetti.

OCAK

¦ Ayn Group ve INREMA'nın Expocity ile birlikte düzenlediği MM f!pn i Kuveyt Gayrimenkul (hl £ I Zirvesi 2013'e Türkiye M fj inşaat şirketleri çıkarma 

¦ yaptı. Üç gün süren fuarda lüks ofis ve konut projelerini görücüye çıkaran Türkiye'den 19 şirket, Kuveytli yatırımcılar başta olmak üzere Körfez ülkelerinden yoğun talep aldı. 

OCAK

¦ Çevre ve Şehircilik / Bakanlığfnca yapılan araştırmaya göre, merkezi ısıtmalı binalarda "herkesin yaktığı kadar ödemesine" dayanan sistemle yüzde 27 tasarruf sağlandı. 

OCAK

¦ İngiliz Telegraph Gazetesi, emlak ÇS yatırımları için "Dünyanın JS& en iyi 20 yeri"ni seçti. 

Barselona kentinin başı çektiği listede Türkiye liU 5'inci sırada yer aldı. — Taşınmazlara yatırım açısından dünyanın en iyi beş yeri, İspanya'nın Barselona kenti, Fransız Riviera, Karayip'teki Grenada Adası, İtalya'nın Toskana bölgesi ve Türkiye olarak sıralandı. 

OCAK

¦ 17 Aralık 2013'te y-, düzenlenen "yolsuzluk ve tâ? rüşvet" operasyonunun ardından bakanlıktan ve millevkelilliğinden istifa lj ettiğini açıklayan Çevre J ve Şehircilik eski Bakanı Erdoğan Bayraktardan yeni bir açıklama geldi. Erdoğan Bayraktar, "5 kere meclis genel kurul toplantısına mazeretsiz katılmayınca milletvekilliğinin düşeceğini biliyordum. Bu nedenle bugüne kadar harekete geçmedim. Ancak daha sonra yazılı bir talep zorunluluğu olduğunu öğrendim ve bugün istifa talebimi ilettim" dedi. 

¦ Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (a (MSGSÜ) bünyesinde r=? 

kurulan Yapı Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin (YUAM) koordinasyonuyla ^ oluşturulan, farklı disiplinlerin destek ve katkılarıyla daha ileriye taşınacak olan Ulusal Yeşil Bina Sertifikasyon Sistemi "SEEB-TR" tanıtıldı 

OCAK

¦ Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, yaptığı yazılı açıklamada, Türk müteahhitlik sektörünün 2013 yılı yurt dışındaki performansına ilişkin verileri hakkında bilgi verdi. Sektörün, 2013 yılında başarı grafiğini daha da yükselttiğini belirten Zeybekci, "Türk müteahhitlerin 2013 yılında 45 ülkede üstlendikleri 374 projenin toplam tutarı 31,3 milyar dolara ulaştı" ifadesini kullandı. 

OCAK

¦ 3. Boğaz Köprüsü Projesi'nde, yaklaşık 3 bin 500 personel ve bin 50 iş makinesiyle yürütülen çalışmaların yüzde 50'si tamamlandı.  


ŞUBAT

¦  Ankara  Büyükşehir Belediyesi'nin hayata geçirdiği ve inşası devam eden 'Şehre Giriş Kapılan" projesinde 5 kapı 25 milyon liraya mal olacak. 

ocak ocak ocak ocak ocak şubat şubat şubat şubat ocak.

ŞUBAT

¦ Beyoğlu'nda toplu açılış gerçekleştiren İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Mart ayında Taksim Meydanı düzenleme ihalesi ile birçok cadde ve çevre düzenlemesinin olacağını açıkladı. 

ŞUBAT

¦ Kentsel dönüşüm  bölgesi ilan edilen  Fikirtepe'de imar  ruhsatlarındaki sıkıntı § çözüldü. Bölgede 3 yıl önce başlayan dönüşüm süreci, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) açıklamalarıyla yeni bir döneme girdi. Eski imar planlarına yapılan itirazlar sonucu projelerini askıya alan firmalara ruhsatları verilmeye başlandı. 

¦ Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı nın (GYO) Kamuoyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yaptığı açıklamaya göre Esenler Havaalanı Mahallesi sınırları içerisinde bulunan kentsel dönüşüm alanında proje geliştirilmesi amacıyla Emlak Konut ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Esenler Belediyesi ve Eskon Esenler İnşaat arasında işbirliği protokolü imzalandı. 

mart Anayasa  Mahkemesi, Kentsel Dönüşüm Yasası'nın bazı hükümlerini Anayasaya aykırı bularak iptal etti. 

ŞUBAT

¦ Okmeydanı'nda 50 yıldır tapu sorunu yaşayan 24 bin 306 bağımsız birim ve 18 bin mülk sahibi tapularını almaya başladı. 

şubat ocak 



MART 

¦ Kadıköy Hasanpaşa'daki Yeni Salı Pazarı meydanında Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Anka Evim Kadıköy Yönetim Kurulu Başkanı Saadet Temel'in katılımıyla Fikirtepe'nin ilk temeli atıldı. 

MART 

¦ Alkaş'ın Türkiye temsilciliğini yaptığı dünyanın en büyük ve en önemli gayrimenkul ve ticaret fuarı olan MIPIM Cannes 2014, kapılarını ziyaretçilere açtı. 

14 Mart'a kadar sürecek Uluslararası Yatırım ve Emlak Piyasası Fuarı'na Türkiye onur ülke olarak katılacak. MIPIM Cannes 2014'ün açılış gecesi ise NEF sponsorluğunda gerçekleşecek.

MART 

¦ Topçu Kışlası projesi geri geliyor. Gezi Parkı Koruma ve Güzelleştirme Derneği'nin Topçu Kışlası' projesine Yüksek Kurul da verilen onayın iptal edilmesi için açtığı dava, İstanbul 6. İdare Mahkemesi'nce reddedildi. 


NİSAN 

¦ Vialand Tema Park kapılarını açtı. 

Yeni sezon açılışını gerçekleştiren Vialand Tema Park projesi, 250 milyon dolar yatırımla hayata geçirildi. Vialand Genel Müdürü Tolga Alişaoğlu, Nefeskesen ve Fatih'in Rüyası oyuncaklarını basına tanıttı. 

¦ Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) Başkanı değişti. Ahmet Haluk Karabel, Toplu Konut İdaresi Başkanlığımdan alındı, yerine Mehmet Ergün Turan atandı. 

NİSAN 

¦ Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Türkiye genelindeki tüm yerleşim alanları ve buralardaki binaların envanterinin çıkartılacağını söyledi. 

"Bu veriler tapu, kadastro ve deprem sigortası dahil tüm devlet kurumlarının kullanımına açılacak" diyen Güllüce, köylerden büyükşehirlere kadar tüm yerleşim yerlerinin 3 boyutlu fotoğraflarını çekileceğini belirtti. 

NİSAN 

¦ Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanlığı'na Mithat Yenigün seçildi. 

Görevi Emin Sazak'tan devralan Yenigün, "Yaratacağımız sinerjiyle, sorunlarımızı tek tek aşarak, çok daha güçtü bir sektör haline geleceğimizden şüphem yok" dedi. 


MAYIS

¦ Avrupa'nın en büyük spor perakende zinciri Decathlon, Türkiye'deki sekizinci mağazasını 17 Mayıs'ta Bodrum'da, dokuzuncu mağazasını 23 Mayıs'ta Mail of İstanbul'da açtı. 

¦ Fenerbahçe Yat MAYIS Limanı ihaleye çıktı. 

İstanbul Kalamış'ta bulunan Fenerbahçe Yat Limanfnın 30 yıl süre ile işletme hakkını elde etmek için ihale dosyası —— alan 19 firmadan 7'si teklif verdi. Teklif veren firmalar arasında Koç Holding ile Ağaoğlu'nun şirketleri de yer aldı. 

MAYIS 

¦ Yenikapı Hacıosman Metro Hattı'nın Sanayi Mahallesi-Seyrantepe istasyonları arasına 3. metro tüneli yapımı başladı. 

MAYIS 

¦ Türkiye Denizcilik İşletmeleri'ne bağlı olan Kalamış Marina Yat ihalesi bir hayli çekişmeli geçti. Kalamış Marina Yat ihalesinde yüzde 20'si peşin olarak ödenecek olup, ihalede Akın Holding A.Ş.Edip Gayrimenkul Yatırım Sanayi ve Ticaret A.Ş. Tepe-Kaya Ortak Girişim Grubu, Taş Yapı İnşaat, Dati Yatırım Holding A.Ş, Akdeniz İnşaat ve Eğitim Hizmetleri A.Ş. 

(Ağaoğlu) -Yılport Holding A.Ş. Ortak Girişim Grubu çekildi. Sonuç itibari ile 664 milyon dolarla Koç Grubu Kalamış Marina Yat ihalesini almış oldu. 

¦ Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yeniden düzenlenen Tüketici Kanunu inşaat sektörünü yakından ilgilendiriyor. 28 Mayıs'ta yürürlüğe giren yeni kanunda inşaat ruhsatı almamış hiçbir firma maketten konut satışı yapamayacak. 

MAYIS 

¦ Bağcılar ilçesinde bulunan Barınkent Sitesi'nde 18 binada 184 bağımsız birimin yıkımı gerçekleştirildi. 

¦ İstanbul Fikirtepe'de AĞUSTOS yapılan kentsel dönüşüm projesi kapsamında inşaat şirketi ile anlaşma imzalamayan hak sahibi Alaaddin Demirel ikna oldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerinin bir araya getirdiği Vartaş Yapı ve inatçı ev sahibi Alaaddin Demirel el sıkıştı. 

¦ İstanbul'a yapılacak üçüncü havalimanının temelleri dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atıldı. Erdoğan, havalimanının ilk etabının 29 Ekim 2017'de açılacağını söyledi. 


HAZİRAN 

¦ Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kentsel dönüşüm alanlarını özel uçaklarla denetlemeye hazırlanıyor. Otrofoto Projesi ile kıyılardaki kaçak yapılaşmalar ve şehirlerdeki kaçak katlar takip edilecek. 

HAZİRAN 

¦ 2014 yılının ilk 5 ayında yabancıların gayrimenkul sektörüne gösterdiği ilgi ile ilgili bilgi veren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bu süre zarfında toplam 12 bin 485 yabancıya 12 bin 543 gayrimenkul satışı yapıldığını duyurdu. 

HAZİRAN 

¦ Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Fikirtepe Kentsel dönüşüm planının onaylandığını açıkladı. 


TEMMUZ 

¦ Ankara-lstanbul Yüksek Hızlı Tren Hattı, düzenlenen devlet töreniyle hizmete açıldı. 

¦ Danıştay 14. dairesi, AĞUSTOS Çevre Bakanlığı'nın 2 Mayıs 2013'te Resmi Gazete'de yayınlanan ve kıyılarda rekreasyon amaçlı kişi veya kurum ve kuruluşlara işletme hakkı verilebileceğini öngören, Tabiat Varlıkları ve Doğal SİT Alanları ite Özel Çevre Koruma Bölgelerinde Bulunan Devletin Hüküm ve Tasarrufu Altındaki Yerlerin İdaresi Hakkındaki Yönetmeliğinin' hukuka aykırı olduğuna karar verdi. 

¦ Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Beyoğlu Belediyesi arasında Örnektepe ve Sütlüce Mahallelerini kapsayan Riskli Alanda Yürütülecek Uygulamalara İlişkin Protokol imzalandı. 


EYLÜL 

¦ Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilen Mekansal Gayrimenkul Sistemi uygulamaya konuldu. 

MEGSİS ismi verilen uygulamayla birlikte vatandaşlar internet üzerinden kendi parselinin ya da satın almayı düşündüğü parselin yerini görme imkanına kavuştu. 

EYLÜL 

¦ GYODER tarafından organize edilen Gelişen Kentler Zirvesi'nin altıncısı Kayseri'de düzenlendi. Etkinlik Türkiye'nin potansiyeli yüksek kentleri ve bölgelerindeki gayrimenkul yatırım fırsatlarını ön plana çıkarmayı hedefledi. 

EYLÜL

¦ Mecidiyeköy'de Torun Center inşaatındaki asansör saat 19.20'de, içinde bulunan işçilerle birlikte 33'üncü kattan zemine çakıldı. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, ölen işçi sayısının 10 olduğunu söyledi. 

EYLÜL

¦ Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konut satışlarında 1 milyar liraya yaklaşan vergi kaybı tespit edildiğini açıkladı. Sürekli konut satışı yapan ama vergilerini düzgün ödemeyenler yüzünden meydana gelen kayıplara dikkat çeken Şimşek, 'Hiçbir sektörde kayıtdışılığa tahammülümüz yok. Yapılan çalışmalar sonucunda vergilerini ödemeyen firmalar hakkında gereken işlemler yapılacak.' dedi. 


EKİM 

¦ 2015-17 dönemini içeren Orta Vadeli Program, imar planı değişiklikleri ve yatırımları sonrasında oluşacak gayrimenkul değer artışlarından kamunun pay almasını sağlayacak bir sistem içeriyor. Buna göre kamuoyunda rant vergisi olarak tanımlanan gayrimenkul değer artışlarından kamunun da pay alması sağlanmış olacak. 

¦ Danıştay İdari Dava -***¦ EKİM Daireleri Kurulu, Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'nin, Galataport Projesi olarak bilinen Salıpazarı Kruvaziyer Liman Alanı projesine ilişkin iptal başvurusunu kabul etti. 

EKİM 

¦ Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'nin talimatıyla illerde riskli yapı tespit itirazlarını değerlendirmek üzere toplam 15 adet teknik heyet oluşturuldu. 


KASIM 

¦ Son günlerde basın yayın organlarında yer alan haberlerle gündemin en önemli maddelerinden biri haline gelen Cumhurbaşkanlığı Sarayı ile ilgili bir açıklama yayınlayan Başbakanlık, Saray'ın gerçek sahibinin millet olduğunu söyledi. 

¦ Aksaray Yenikapı metrosu, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katılımıyla açıldı. 

Davutoğlu açılışta yaptığı konuşmada, Aksaray Yenikapı hattı ile İstanbul'daki bütün raylı sistemin birbirine bağlandığını ifade etti. 

KASIM 

¦ Maliye Bakanlığı ve bağlı kurumların 2015 yılı bütçesine ilişkin Plan ve Bütçe Komisyonu'nda konuşan Bakan Mehmet Şimşek, 21 Kasım itibariyle 2B taşınmazların satışından 3.2 milyar lira gelir elde edildiğini açıkladı. 


Posta


Geri Dön