28 / 03 / 2024

İnşaat sektörü canlandı!

İnşaat sektörü canlandı!

Nisan ayına ait Hazır Beton Endeksi, son 2 ayda inşaat faaliyetlerinde bir canlanma olduğunu gösterdi...



Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), inşaat ve bununla bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri ortaya koyan “Hazır Beton Endeksi” 2018 Nisan Ayı Raporu’nu açıkladı. 

Rapor’da, Faaliyet Endeksi’nin Nisan ayında, Mart ayından sonra yükselişine devam etmesi, son 2 ayda inşaat faaliyetlerinde bir canlanma olduğunu gösterdi. Önümüzdeki döneme ilişkin beklentinin halen yüksek olması, sektörün hazır beton ve inşaat faaliyetlerinin 2018’de yolunda gideceğine olan inancını da ortaya koydu.

Hazır Beton Faaliyet Endeksi Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,5 düştü. Alınan kayıtlı siparişlerde artış olduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 32 iken azaldı diyenlerin oranı da yüzde 28 olarak kayıtlara geçti. Nisan ayında tahsilat sürecinde bozulma olduğunu dile getirenlerin oranı yüzde 48, bozulma yaşanmadığını dile getirenlerin oranı yüzde 39 oldu.  

Hazır Beton Güven Endeksi Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,8’lik düşüş gösterdi. Endeksin dipten dönüş yapması, sektörün güveninin istenilen düzeyde olmadığını ortaya koydu. Ankete katılanların yüzde 9’u yeni istihdamı düşünürken, yeni yatırım düşünenlerin oranı ise yüzde 7 oldu. Ankete katılan firmaların yalnızca yüzde 26’sı tedarikçilere vereceği siparişin önümüzdeki üç ayda artacağını düşündüğünü açıkladı.

İnşaat sektörünü geliştirmeye yönelik alınan tedbirler çok yerindedir

Hazır Beton Endeksi Nisan Ayı Raporu sonuçlarını değerlendiren Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, Faaliyet Endeksi’nin nisan ayında, Mart ayından sonra yükselişine devam etmesinin son 2 ayda inşaat faaliyetlerinde bir canlanma olduğunu gösterdiğini ve önümüzdeki döneme ilişkin beklentinin halen yüksek göründüğünü söyledi.

Sektörün, hazır beton ve inşaat faaliyetlerinin 2018’de yolunda gideceğine olan inancını koruduğunu ifade eden Yavuz Işık, “Güven Endeksi, son bir yıldaki en düşük değerinden sonra nisan ayında sınırlı düzeyde yükselmiştir. Geçen yıla kıyasla, 2018 yılının ilk 4 ayında inşaat sektöründe önemli bir yavaşlama söz konusudur. Bu nedenle, inşaat sektörünü geliştirmeye yönelik geçen hafta alınan tedbirler çok yerinde ve zamanlaması doğrudur. Bakanlar Kurulu kararına göre, 6 ay süreyle konut teslimlerinde yüzde 18 yerine yüzde 8 KDV uygulanacak olması, yüzde 4 olan tapu harcının yüzde 3’e indirilmesi ve son olarak ev kredilerinde bankaların yeni bir faiz kampanyası başlatmaları, sektöre canlılık getirecektir. İnşaat faaliyetlerindeki yavaşlamanın bariz bir şekilde ortaya çıktığı 2018 yılında alınan bu tedbirlerin ne derece etkili olduğunun yakından takip edilmesi gerekmektedir.” dedi.

 


Geri Dön