26 / 04 / 2024

İnşaat sektörü KDV'de indirim, iadede yüksek ceza istiyor!

İnşaat sektörü KDV'de indirim, iadede yüksek ceza istiyor!

İstanbul'da düzenlenen inşaat ve konut konferansında gündem yüksek vergiler ve sektörün korunaksızlığı oldu. İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım 2015 yılının inşaat sektörü için önemli olacağını belirtti.



İNDER (İstanbul İnşaatçılar Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, 2015 yılının inşaat ve gayrimenkul sektörü için çok önemli bir dönüm noktası olacağını belirterek, "Tüketici yasası çıktı ancak bunun yanında üreticiyi de destekleyen, koruyan düzenlemeler bekliyoruz. Tüketici Kanunu ve yönetmeliği tamamen kötü örneklere karşı tedbir alma endişesi ile düzenlenmiş" dedi. 


Üretici de korunmalı 

Tüketici Kanunu yönetmeliğinde bazı hususların üreticiyi zor durumda bırakabilecek nitelikte olduğunu belirten Durbakayım, "Üreticinin haklarım koruyacak bir kanunun hazırlanması gerekir. Böyle bir çalışma yapılmaz ise tüketicilerin yaşadığı mağduriyet üreticilerin yaşayacaklarının yanında hiç kalır" şeklinde konuştu. 


Lüks konuta da eşit KDV 

Lüks konut segmentinde satışların sıkıntıya düşeceğini öngören müteahhitler KDV'de oranların düşmesini, geri iadelerde ise cezaların artmasını istedi. Sektör, önerilerini hem Maliye'ye hem de Gümrük ve Ticaret Bakanlığına iletmeye hazırlanıyor olarak satışa geçmedi. Bu tür konutlarda yüzde 18 olan KDV satışta sıkıntı yaşatır. Tüm konutlarda yüzde 4-5 civarında KDV uygulanmalı. Dünyada da lüks ve orta gelir grubu konutlarında KDV eşit oranlarda uygulanıyor. Bir de konut iadelerinde cezalar çok düşük, işini hakkıyla yapan firmaların zarar görmemesi için cezalar artırılmalı ve caydına olmalı" bilgisini verdi. 


Tapu harçları düşsün Ozyurtlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkam Tamer Özyurt'ta gerek KDVnin yüzde 4 civarında tüm konutlarda eşidenmesi, gerekse sürekli artan tapu harçlarının düşürülmesi gerektiğine vurgu yaparak, düşen vergi oranlan vatandaşa uygun fiyatlı konut olarak yansır ifadelerini kullandı. Özyurt, "Vergiler düşerse konut fiyatlan düşer" dedi. 


Bugün


Geri Dön