26 / 04 / 2024

İnşaat sektöründe Afrika yeni pazar olacak!

İnşaat sektöründe Afrika yeni pazar olacak!

Limak İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, inşaat sektöründe Afrika'nın yeni pazar olacağını belirtti.



Limak İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, Türk müteahhitlerin ve inşaat sektörünün durumuna ilişkin açıklamalarda bulundu. 

Bloomberg HT'de yer alan habere göre; Ebru Özdemir, "Türk inşaat firmaları bu yıl çok başarılı oldu. Sektörde Çin'den sonra en güçlü 2. ülke konumundayız. Dolayısıyla yurt dışında yapılan ciddi sayıda işler artıyor ve başarılı bir şekilde tamamlanıyor" diye konuştu. 

Limak İnşaat olarak dünyanın en büyük 250 müteahhidi listesi sıralamasında daha da yükselmeyi amaçladıklarını belirten Ebru Özdemir, "Türk müteahhitliği Türkiye'nin en önemli işlerinden birisi. Hem kalite ve nitelikli iş gücü, hem deneyim ve tecrübe hem hızımız ve maliyet avantajlarımızla dünyada lider konuma ulaşacağımızı düşünüyorum" diye konuştu.

-Kovid-19 Türkiye'nin rekabetçiliğini nasıl etkiledi?

"Limak İnşaat olarak pandemi sırasında 3 kontrat imzaladık. 1 tanesi Rusya'da bir stadyum, biri Katar'da yol projesi, bir tanesi de Kuveyt'te devam ettirdiğimiz havalimanının otopark projesi. İmzaladığımız stadyum 200 milyon dolar civarında, Katar'daki iki yol projesi 130 milyon dolar civarında, bir Türk müteahhitin yurt dışında imzaladığı tek kalemdeki en büyük havalimanı projesi olan Kuveyt'teki havalimanı ise 4.6 milyar dolar, otoparkı da 550 milyon dolar civarında. Kuveyt'teki havalimanında işler hızla devam ediyor. Projenin pandemiye denk gelmesi bizi de şaşırttı. Pandemide biz durmadan her gün çalıştık. Tüm şantiyelerimiz izole olmuş şekilde hem Türkiye'de hem yurt dışında işlerine devam ettiler. Pandemiyle gündeme gelen resesyon altyapı projeleri ile çözülecek. Her tarafta durgunluk var en kolay çözüm yolu da altyapı projeleri. Bir yandan bakıyorsunuz Afrika'da müthiş bir nüfus artıyor ve konu ihtiyacı oluşuyor. Bunlar Türk müteahhitlerinİnşaat sektörü pandemide avantajlı oldu."

-Sektör açısından Libya ne durumda?

"Libya'da Limak'ın bir projesi olmadı. Fakat TMB olarak orada ciddi ilerlemeler var. Müteahhitler en az alt yapısı olan yerlerde çok aktif olmak zorunda. Devletimiz de orada çok güçlü, ben yeni imkanlar olacağını düşünüyorum. aynı şekilde Suriye'de öyle, Suriye yeniden yapılanmaya girdiği an Türk müteahhitler yine bu işi yapmaya aday ve en başarılı şirketler olacaklar."

-Önümüzdeki dönemde inşaat sektörü için potansiyel pazar olarak nereleri görüyorsunuz?

"Limak olarak olduğumuz pazarlarda devam edeceğiz. Kuveyt, Suudi Arabistan, Katar gibi. Bunun yanında Doğu Avrupa'da da bir iş yapıyoruz Makedonya, Kosova, Arnavutluk. Ben Türk müteahhitleri açısından en büyük pazar olarak Afrika'yı görüyorum. Çünkü Nijerya'nın bile nüfusu son 2 yılda 10 katına çıkmış durumda. Bütün bu ülkelerde Mozambik'te, Fildişi'nde varız, iki yerde de çimento fabrikalarımız var. Çimentoya olan talepten de ciddi bir kalkınmanın eşiğinde olduğunu görüyoruz. Afrika Türk müteahhitlerinin en kolay gidebileceği pazarlardan. Dolayısıyla ben Afrika'da Eximbank'la beraber Türk müteahhitlerin ciddi işler yapacağını düşünüyorum."

İnşaat sektöründe toparlanma sürecine girildi!

Türk müteahhitler dünya ikincisi oldu!


Geri Dön