26 / 04 / 2024

İnşaat sektöründe batık kredi miktarı mecliste!

İnşaat sektöründe batık kredi miktarı mecliste!

Bankaların el koyduğu gayrimenkul sayısında ve inşaat sektörüne ait batık kredi miktarında yaşanan artışın sebepleri TBMM gündemine taşındı. CHP'li Gök, konuya ilişkin soru önergesi hazırladı...



CHP  Ankara  Milletvekili Levent Gök, bankaların el koyduğu gayrimenkul sayısında ve inşaat sektörüne ait batık kredi miktarında yaşanan artışın sebeplerine ilişkin soru önergesi hazırladı. Gök, sorusunun Hazine Ve Maliye Bakan Berat Albayrak tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Gök, ''Ödenemeyen krediler sebebiyle banakaların el koyduğu gayrimenkullerin sayısı son bir yılda yüzde 17 oranında artış göstermiştir. 13 tanesi özel, üçü kamu ve üçü katılım bankası olmak üzere 19 bankanın elinde satışa hazır 15 bin 532 gayrimenkul bulunmakla beraber değerlendirme aşamasında olduğu için henüz satışa çıkartılmamış gayrimenkuller bu listeye alınmamıştır. En fazla gayrimenkul 8 bin 454 adetle kamu bankalarının elinde bulunmakta, özel bankaların elindeki gayrimenkul sayısı ise 6 bin 296 olarak kayıtlara geçmiştir. Ödenmeyen ticari ve bireysel krediler sebebiyle her çeşit gayrimenkul bankaların eline geçerken, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun verilerine göre 2018 yılında 5.9 milyar TL seviyesinde olan inşaat sektörüne ait batık kredi miktarı yüzde 118 olarak artarak 2019 Ocak ayında 12.9 milyar TL'yi aşmıştır'' diye konuştu.

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök'ün soruları:
1- 2002-2019 yılları arasında bankaların el koyduğu gayrimenkul sayılarını yıllık temelde açıklar mısınız?
2- 2002-2019 yılları arasında inşaat sektörüne ait batık kredi oranlarının yıllık temelde gösterdiği değişimleri açıklar mısınız?
3- Bankaların el koyduğu gayrimenkul sayısında ve inşaat sektörüne ait batık kredi miktarında yaşanan artışın sebepleri nelerdir?
4- Ekonomik krizden çıkış için uygulanan reform ve iktisadi politikaların olumlu etkileri yurttaşlarımıza hangi tarihte yansıyacaktır?


Geri Dön