25 / 04 / 2024

İnşaat sektöründe beton kullanımı azaltılsın önerisi!

İnşaat sektöründe beton kullanımı azaltılsın önerisi!

Dünya Gazetesi köşe yazarı Didem Eryar Ünlü, bugünkü köşesinde inşaat sektörünü kaleme aldı.



Dünya Gazetesi köşe yazarı Didem Eryar Ünlü, bugünkü köşesinde inşaat sektörünü kaleme aldı.

İşte Didem Eryar Ünlü'nün 'İnşaat sektörünün kum ihtiyacına plastik atık çözümü' başlıklı yazısı...

İnşaat sektöründe dünya genelinde senede 40-50 milyar ton kum kullanımı gerçekleştiriliyor. Beton üretiminin yüzde 25’i kumdan kazanılıyor. Akıllı telefonlar, TV ekranları, solar paneller ve diğer elektrikli aletlerin üretiminde de kumun önemli bir yeri bulunuyor. 

Kum bugün inşaat ve imalat sektöründe de oldukça yoğun olarak kullanılan bir hammadde. Yalnızca inşaat sektöründe dünya genelinde yılda 40-50 milyar ton kum kullanımı gerçekleştiriliyor. Kumla beton üretiminin yüzde 25’i gerçekleştiriliyor.

İnşaat sektöründe beton kullanımı azaltılsın önerisi!

Tedarik konusunda ortaya çıkan temel problem ise, kumun her zaman istenen özellikleri barındırmaması. Bunun sebebi, çöl kumunun çok yumuşak ve düz; sahil kumunun ise tuzlu olmasından meydana geliyor.

Gelişmekte olan ülkelerde inşaat sektörü hızlıca büyümesini sürdürüyor. Hindistan’ın Mumbai şehri bunun en somut örneği oldu. Ülkede, sektörde ihtiyaç olan kum tedariğini karşılamak amacıyla, nehirlerin dibinden kum çıkartılıyor. Aralarında Hindistan, Kamboçya ve Vietnam’ın yer aldığı ülkeler, neden olduğu çevresel zarar sebebiyle bu uygulamayı kısıtladılar. Ve tabi ki bu kısıtlamalar da Çin ve Hindistan gibi inşaat patlaması meydana gelen ülkelerde ciddi bir arz problemi oluşturuyor. 

İnşaat sektöründe beton kullanımı azaltılsın önerisi!

Kum mafyaları

Hindistan’da meydana gelen kum kıtlığı yasadışı kum madenciliği gerçekleştirecek suç örgütlerinin oluşmasının ilk sıradaki sebebi. 

Syracuse Üniversitesi İnşaat ve Çevre Mühendisliği Profesörü Shobha Bhatia, insanların büyük bir kısmının yaşanan kum kıtlığından haberleri bulunmadığını dile getiriyor. Bhatia, “Asıl sorun inşaat sektörü. Benzersiz bir hızda şehirler inşa ediyoruz. Öte yandan insanların büyük bir bölümü akıllı telefonlar, TV ekranları, solar paneller ve diğer elektrikli aletlerde de kum kullanıldığının farkında değil” diye konuştu.

Kum kıtlığının çözülmesi ve alternatifler bulunması için son dönemde çok sayıda araştırmacı teknoloji ve inovasyonu devreye aldı. Cambridge Üniversitesi öğretim görevlisi Dr. John Orr bu isimlerden biri. Prof. Orr’un araştırması, plastik atıkların beton üretiminde kuma alternatif olabileceğini gözler önüne seriyor. Hindistan’da her gün 15 bin ton plastik atık üretildiğine vurgu yapan Prof. Orr, bu çözümün oluşturacağı potansiyel etkiyle ilgili önem arz eden bir  ipucu da paylaşıyor. 

İnşaat sektöründe beton kullanımı azaltılsın önerisi!

Betondaki kumun yüzde 10’u plastikten

Dr. Orr çalışmasıyla ilgili şunları söyledi: 

“Beton üretimi için gerekli olan kumun yüzde 10’unu plastik atıktan sağlayabiliriz. Plastik atık, kum ile aynı dayanıklılığa sahip. Her ne kadar beton üretiminde ihtiyaç duyulan kum miktarının sadece yüzde 10’unu plastik atıktan sağlayabiliyor olsak da, hem hammadde kullanımını, hem de Hindistan sokaklarında plastik atık miktarını azaltmış oluyoruz. Maliyet açısından bakıldığında ise, plastik kullanımı çok daha ucuz.”

İnşaat sektöründe beton kullanımı azaltılsın önerisi!

Sürdürülebilir kum madenciliği

Geliştirilen yenilikçi seçeneklere karşın, Dr. Orr ve diğer uzmanların asıl odaklandığı durum, bina tasarımlarının değiştirilmesinin gerekli olduğu. Dr. Orr, binalarda çok fazla beton kullanıldığını vurgularken, beton kullanımının yüzde 30-50 arasında düşürülmesinin mümkün olduğunun altını çiziyor. 

Uzmanların gündeme getirdiği bir diğer durum da sürdürülebilir kum madenciliği. Bu kapsamda, orman kaynaklarının sosyal, ekonomik ve ekolojik şartlarını göz önünde bulunduran sürdürülebilir orman yönetimi gibi bir uygulamanın hayata geçirilebileceğini belirtiyor.

Fortune 500 listesinde hangi inşaat şirketleri var?

Konut sektörü Kovid-19'la hareketlendi!


Geri Dön