26 / 04 / 2024

İnşaat sektöründe grev krizi!

İnşaat sektöründe grev krizi!

Koronavirüs pandemisiyle mücadele sürecinde başlayan fiyat yükselişleri inşaat sektörünü olumsuz etkiledi. MKON Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, zamlara tepki gösterdi. 



Koronavirüs pandemisiyle mücadele sürecinde başlayan fiyat yükselişleri inşaat sektörünü olumsuz etkiledi. 
Yeni Şafak Gazetesi'nden Hamide Hangül'ün haberine göre; Türkiye’de yaklaşık 250 alt sektörü besleyen, 2 milyon kişiye istihdam ssunan sektörde en önemli girdi ürünlerinden çimentoda yüzde 200'lük fiyat yükselişine tepki olarak, 120 bin üyeli İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) grev kararı aldı. Grev kararıyla ilgili açıklamalarda bulunan İMKON Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, zamlara tepki gösterdi. 

İnşaat sektöründe grev krizi!

YÜZDE 200 NEDEN YAPILIR?

Pandemi sürecinde ithalata dayalı girdi maliyetlerinde yükselişleri kabul ettiklerine, döviz kuruna dayalı iyileştirmeleri de anlayabileceklerine dikkat çeken Tellioğlu, “Ancak çimentoda fiyat artışı yüzde 200. Geçen yıl mayıs-haziran arası tonu 150 liradan satılıyordu. Bu yıl 450 TL’den satılıyor. Burada yüzde 200 zam neden yapılır? Ya ithalata bağlıdır sen yansıtmışsındır ya da kapasiteden dolayı. ‘Neden artıyor peki’ cevap yok” diye konuştu.

İnşaat sektöründe grev krizi!

KALAN KAPASİTE ÜRETİLMİYOR

Çimentoda ithal girdinin düşük olduğunu vurgulayan Tellioğlu, şu açıklamalarda bulundu: 

“Bunu yurt dışına satmaları bizi rahatsız etmiyor. İç piyasada 115 milyon ton üretim kapasitesi var. Bunun 35 milyon tonu iç tüketme gidiyor. Bu kapasitenin 1 milyar dolarlık kısmı da (30 milyo ton) ihraç ediliyor. Baktığınızda sattığınız çimentonun yıllık kazancı domatesten daha az. Geriyede bir kapasite kalıyor ancak onu da üretmiyorsun. Sorunca da ‘ihraç ediyoruz, mal yok satmıyoruz’ diyorlar. Kapasite oranı varsa ve üretilmiyorsa nasıl yorumlayabiliriz. İyileştirmelerle girdiyi kabul edelim ancak zam oranı yüzde 200.”

İnşaat sektöründe grev krizi!

CANI YANAN BİZİZ

İnşaatın en önemli girdilerinden demir fiyatında da yüzde 100 yükselişler kaydedildiğine ve yüzde 90 ithal edildiğine, fakat burada iyileştirmeler yapıldığına dikkat çeken Tellioğlu, “Oturduk konuştuk sonra kısmen biraz düzeldi” dedi. 

Kendilerinin açıklamasının ardından çimento ve inşaat sektör temsilcileriyle gerçekleştirilen toplantıyla ilgili de konuşan Tellioğlu, “Özel sektör müteahhidi olan, burada canı yanan bizim” diyerek tepkisini gösterdi.

Çimentoda yüzde 200 yükseliş ve fiyatların bir türlü düşmemesi üzerine üzerine grev kararı verdiklerini duyuran Tellioğlu, şunları kaydetti:

“Üyelerimize grev çağrısı yaptık. 9 Eylül’de 15 gün süreyle iş bırakıyoruz. Resmi olarak ilan ettik. İstanbul’dan Ankara’ya, Kayseri’den Edirne’ye, Elazığ’dan Van’a kadar derneklerimizle 120 bin üyemiz var. Üyelerimizin katılımıyla bu sürede 20 bin şantiyede inşaatların durabileceğini tahmin ediyoruz. Şimdiden, bu süreçte mücadelemizi görüp, inşaata başlamak üzere olup da başlamayan çok üyemiz var.”

İnşaat malzemelerindeki zamlar ev fiyatlarını etkileyecek mi?

Çimento fiyatlarındaki artış mücbir sebep sayılabilir mi?

Müteahhitler 9 Eylül'de inşaatları durduruyor!


Geri Dön