16 / 04 / 2024

İnşaat sektöründe istihdamda gerileme dönemine girildi!

İnşaat sektöründe istihdamda gerileme dönemine girildi!

Son 10 yılda Türkiye ekonomisinin lokomotifi olan inşaat sektöründe Gezi Direnişi ve uluslararası piyasalardan kaynaklanan belirsizlikler nedeniyle sektör de durgunluk yaşanmaya başlanınca İstihdamda da gerileme dönemine girildi...



Son 10 yılda Türkiye ekonomisinde büyümenin lokomotifi olan inşaat aynı başarıyı istihdamda gösteremedi.


Son 10 yılda Türkiye ekonomisinin lokomotifi olan inşaat sektöründe istihdam da büyük artış göstererek 2 milyon kişinin üzerine çıktı. Ancak bu yılın ikinci yarısından itibaren konut kredilerinde faiz oranlarının yükselmesi Gezi Direnişi ve uluslararası piyasalardan kaynaklanan belirsizlikler nedeniyle sektör de durgunluk yaşanmaya başlandı. İstihdamda da gerileme dönemine girildi. 


Gayrimenkul 100 milyar doların üzerinde büyüklüğe sahip inşaat sektörü 2 milyonun üzerinde istihdam sağlıyor. 2013'ün üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre inşaat sektöründe istihdam yüzde 1.4 azaldı. ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) verilerine göre 100 milyar doların üzerinde büyüklüğe sahip inşaat sektörü 2 milyonun üzerinde istihdam sağlıyor. Tedarikçi, alt yüklenici, paydaşlar ve 200'ün üzerinde ilişkili sektör ve aileleri ile 8 milyon civarında kişiyi ekonomik olarak doğrudan ilgilendiren bir konumda. 


Türkiye istatistik Kurumu (TÜÎK), inşaat işgücü Girdi Endeksleri 2013 üçüncü dönem sonuçlarına göre inşaat sektöründe istihdam, yılın üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1.4 azaldı. Takvim etkilerinden arındırılmış inşaat istihdam endeksi ise geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 5.9 azaldı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış İnşaat Çalışılan Saat Endeksi 2013 üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1.4 düştü. Takvim etkilerinden arındırılmış İnşaat Çalışılan Saat Endeksi de geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 6.9 azaldı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış İnşaat Brüt Ücret-Maaş Endeksi, bu dönemde geçen yıla göre yüzde 2.1 oranında arttı. 


Öte Yenibiriş İstihdam Raporundaki 2013 verilerine göre, geçen yılın en çok ilan veren sektörü olan Yapıînşaat, yüzde 9.18 oram ile 2013'ün galibi oldu. Yapıînşaat sektöründe en çok inşaat mühendisi (yüzde 10.8), mimar (yüzde 8.1), makine mühendisi (yüzde 6.9) ve şantiye şefi (yüzde 6.8) pozisyonları arandı. 


Cumhuriyet Gazetesi 


Geri Dön