19 / 04 / 2024

İnşaat sektöründen toparlanma sinyalleri geliyor!

İnşaat sektöründen toparlanma sinyalleri geliyor!

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını sebebiyle zor günler geçiren inşaat şirketlerinden toparlanma işaretleri gelmeye başladı. Yavaş yavaş gaza basan inşaat şirketleri bir yandan inşa halindeki projelerini teslim etmeğe hazırlanırken bir yandan yeni projeler için düğmeye bastı...



Yüksek faiz ve tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs sebebiyle frene basmak durumunda kalan inşaat firmaları, hükümetin aldığı arka arkya tedbirlerle yeniden hareketlendi. Yeni Şafak'tan Mine Açar'ın haberine göre, birçok firmada devam eden inşaatlar tamamlanma aşamasına gelip teslimler başladı. Son teslim haberi de Sur Yapı’dan geldi. Sur Yapı’nın 8 milyar TL'lik yatırımla hayata geçirdiği Antalya Projesi’nde 660 daireden sona 900 dairenin daha teslimine başlandı. Sur Yapı’nın açıklamasına göre, projede, 660 dairenin teslimi haziranda yapıldı ve hayat başladı. Projenin ilk etabı olan Park Etabı’nda yıl sonuna kadar 900 dairenin daha teslim edilmesiyle toplamda 1.560 daire sahipleriyle buluşacak. Projedeki Sur Cadde, cadde konsepti, modern mimarisi, kafe-restoranları ve hem daire hem ofis kullanımına uygun konutlarıyla Sur Yapı Antalya’nın ticaret ve yaşam merkezi haline geliyor.

İNŞAAT HIZLA DEVAM EDİYOR

Yapılan açıklamada, ikinci etapta yer alan Sur Cadde’de ilerlemenin hızla sağlandığına dikkat çekilerek şu bilgiler verildi: “Sur Cadde’de kaba inşaatın yüzde 60’ı bitti. Projenin 1105 bağımsız bölümden oluşan Turkuaz sitesinin inşası da hızla devam ederken, kaba inşaatta yüzde 45 seviyesine gelindi. İnşa edilen mega şehirden, bugüne kadar ABD, Güney Kore, Rusya, Almanya, İngiltere, Kuveyt ve Mısır gibi 29 farklı yabancı ülke vatandaşı, Almanya, Hollanda, Fransa, Kanada ve Yunanistan gibi 27 farklı ülkede yaşayan Türk vatandaşları alım gerçekleştirdi.” Diğer bir yandan altyapı çalışmalarının daha önce tamamlandığı projenin üst yapım çalışmaları da tüm hızıyla sürüyor. Projede okullar, 157 bin metrekare dev şehir parkı, hastaneler, ibadet alanları ve AVM, 1,3 kilometre uzunluğunda alışveriş caddesi mevcut.

YENİ PROJELER SATIŞTA

İnşaat firmaları yeni projeler için de yavaş yavaş gaza basıyor. Özellikle yılın son çeyreğinde yeni projeleri daha sık duyar olduk fakat önceki yıllara göre sayının bir hayli düşük olduğunu da belirtmeliyiz. Bunun en önemli gerekçesi yüksek faiz ve koronavirüs. İnşaat firmaları yüksek faiz ortamında daha az yeni proje lansmanına çıkıp eldeki stokları eritmek amacıyla çaba harcadı. Lansman öncesi satışlarda da artış oldukça dikkat çekiyor. Mint Levent Olive projesinde temeller atıldı ve inşaat yüzde 20 oranında tamamlandı. 2 blok şeklinde inşa edilecek olan  projede 1 oda 1 salon ve 2 oda 1 salon konutlar bulunuyor. Evlerin Mart 2022 tarihinde teslim edilmesi planlanıyor. Lansman öncesi fiyat başlangıcı da 555 bin TL şeklinde veriliyor. Mavera Homes projesi de İstanbul Başakşehir’de inşa ediliyor. Makro İnşaat ve Akyapı ortaklığı ile hayata geçirilen projede 2+1 daireler  bulunuyor. İstanbul Levent’te yükselen Alya Teras projesi de Akkuş Gayrimenkul imzası taşıyor.

EVLER BAHÇELİ

2020 model projeler arasında yazlıklara da yer veriliyor. Yalova Çınarcık’ta hayata geçirilen Dört Mevsim projesi 6 milyon liralık yatırım bedeline sahip. İnşaat alanının 11 bin metrekare şeklinde belirlendiği projede villalar 5+1  olarak tasarlandı. Mia Suites Bornova projesi de 500 milyon liralık yatırım bedeliyle inşa ediliyor. Projede 1 oda 1 salon ve stüdyo daireler mevcut. Mia Suites Bornova kapsamındaki konutların alanları 59 metrekare ile 85 metrekare arasında değişiyor. Bu sene satışına başlanan diğer projeler Maritza İnşaat tarafından Beykoz’da inşaatına başlanan Maritza Vadi Evleri, İdealist Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı imzası ve Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı güvencesiyle hayata geçirilen İdealist Koru projesi, Nidapark Küçükyalı’nın yeni etabı Büyükada şeklinde dikkat çekiyor. Avrupa Konutları Yamanevler 2. Etap projesi de satışa çıkan bir diğer proje.

 

Emlak sektörü Kovid-19'dan nasıl etkilendi?


Geri Dön