16 / 04 / 2024

İnşaat sektörüne sıkı denetim geliyor!

İnşaat sektörüne sıkı denetim geliyor!

ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı, vatandaşın can ve mal güvenliğini sağlamak amacıyla inşaat malzemelerinin denetimini usulüne uygun yapmayan teknik müşavirlik kuruluşu, laboratuvar ve denetçilere ağır para cezaları uygulamaya hazırlanıyor...



ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı, vatandaşın can ve mal güvenliğini sağlamak amacıyla inşaat malzemelerinin denetimini usulüne uygun yapmayan teknik müşavirlik kuruluşu, laboratuvar ve denetçilere ağır para cezaları uygulamaya hazırlanıyor. Bundan böyle son 5 yılda üç kez 'yem işten men' cezası alan teknik müşavirlik kuruluşunun izin belgesi iptal edilerek, kuruluş aşamasında alınan teminatı gelir kaydedilecek. Bu kuruluşlara, 10 yıl yapı denetimine ilişkin yeni izin verilmeyecek. Laboratuvar kuruluşları ise numunelerin görevlisi tarafından alınmaması veya standartlara aykın alınması, uygun şartlarda muhafaza edilmemesi, deneylerin standartlara aykırı yapılması gibi durumlarda 5 bin lira idari ceza ödeyecek. Deney raporlarının numune alınmadan hazırlandığının ya da sonuçlar üzerinde değişiklik yapıldığının tespiti halinde ise kuruluşun izin belgesi iptal edilerek, yine alman teminat gelir kaydedilecek. Bu kuruluşlara da 10 yıl yeni izin verilmeyecek. 


Denetmene men cezası Belge iptal veya yeni iş almaktan men cezası verilen teknik müşavirlik veya laboratuvar kuruluşunun ortakları, hisselerini devretseler dahi ceza süresinde başka kuruluşa ortak olamayacak, hiçbir teknik müşavirlik ve laboratuvar kuruluşunda bir yıl denetim görevi alamayacak. 


EMLAK DÜNYASI FULYA ERDEM/ Star Gazetesi 


Geri Dön