16 / 04 / 2024

İnşaatçı maliyet artışından dertli!

İnşaatçı maliyet artışından dertli!

Konut ve ticari projelerini tanıtmak, satışlarını artırmak için CNR'da 2014 Emlak Fuarı'nda yerini alan inşaat şirketlerinin yöneticileri, konut maliyetleri ve de satışlar ile ilgili açıklamalarda bulundu.



İnşaat sektörü, kur oynamalarına bağlı olarak artan çimento ve beton maliyetlerinden dertli. Sektörün önde gelen isimleri Özyurtlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, fiyat artışlarına gerekçe olarak giderlerin artmasını gösterdi. Ağaoğlu Şirketler Grubu Genel Müdürü Hasan Rahvalı da maliyetlerin fiyatlarda şu an karşılığı olmadığına işaret etti. 

Projelerini tanıtmak, satışlarını artırmak için CNR'da 2014 Emlak Fuarı'nda yerini alan inşaat şirketlerinin yöneticileri, konut maliyetleri ve satışlar ile ilgili Cilıan'a açıklamalarda bulundu. 

Fuarda yeni projelerini sunan Firmalardan Özyurtlar İnşaat'm Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, maliyet artışlarından dolayı daire fiyatlarının arttığına temas etti. Özyurt, "Maliyet artışı vahim, enflasyonu aşıyor. Enflasyon yüzde 9-10 ama maliyetlerimiz yüzde 40'a dayanıyor. Giderlerimizin çimento, demir başta yüzde 35-40 oranında arttığı görülüyor." dedi. Özyurt, maliyet ve fiyatın bir biri ile ilgili olduğunu vurgularken,"şöyle devanı etti: "Maliyetler fiyatları artırdı. Bunu süspanse etmek pek de mümkün değildi. Ama biz, yine de elimizden geleni ardımıza koymadık. 

Yüzde 40 m^Jiyet artışmı yüzde 30*oramnda fiyatlara ilave ettik. 

Ve temelinde bu sene geçen seneye göre emlak fiyatlarında yüzde 30 artış var, tabii bu da almıı daralttı." Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir de bu sene maliyetlerin yüzde 38'e varan oranlarda arttığından şikâyet etti. Demir, "Türkiye'de yaprak kıınıldadığmda inşaat ürünleri zaıtılanıyor. Dolar ya da Eıu-o kımıldadığında inşaat ürünleri ve beton zamlanıyor. Ya beton fiyatları dur durak bilmiyor, akıllara durgunluk! Durmadan betona zam geliyor. Ne oldu da betona zam geliyor?" ifadelerini kullandı. Demir, ilaveten giderlerinin ürünlerinin bedellerini yüzde 15 artırdığını bildirdi. 

Ağaoğlu Şirketler Gnıbu'nun Ge- ' fiel Müdürü Hasan Rahvalı ise 2013'e göre yüzde 10'u aşan bir maliyet artışı ile karşı karşıya kalcİıklannı dile getirdi ve ekledi: "Ama itiraf etmeliyiz sektörün kar marjı bunu absorbe edecektir." Rahvalı, maliyetlerin şu an fiyatlarda bir karşılığı olmadığım belirtti. 

Maliyetlerden şikâyet eden inşaat sektörü, 2014 Emlak Fuarı'nda Arap ve Afrika ülkelerinden yatırımcı arıyor. Yabancıların konutlara rağbetinin daha artmasını savunan Özyurtlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, şöyle konuştu: "Satışlarımızda 2013'te yabancı payı yüzde 10 idi 2014.8 ayında bu oran yüzde 35. Bu şunu ortaya koyar her sene daha iyiye giden, yabancıda daha çok ilgi uyandırıyoruz. Bunun nedenleri belli, Türkiye'de istikrar, bölge ülkelerde karışıklık var. 

Yatınmcı kendine en yakın ülke olarak, en güvenli liman olarak Türkiye'yi görüyor. Şu an Körfez ülkelerinin tamamından, Kuzey Afrika ülkeleri ve Türki cumhuriyetlerden talep alıyoruz." Özyurt, 2013'te yabancılara 15 milyon dolar mal sattıklarını, bu rakamın 2014 8 ayında 45 milyon dolan bulduğunu, sene sonunda 100 milyon dolan göreceğini ifade etti. 

Demir İnşaat Yönetim Kunılu Başkanı Hamit Demir ise hem Suudi, hem Rus, hem Avrupalı müşterilerinin bulunduğundan söz etti ve "Suudi konuklanınız vardı, birkaç kat almayı planladığını anlattı. Ben umutluyum, yatınmcılaım rağbeti daha çok artacak, ülke için her şey iyi olacak. Çünkü bizde fiyatlar gayet uygun.' Bir defa Türkiye'de otoparka para vermiyorsunuz, 100 metre alanı satıyorsunuz, yanında 100 metre otopark ve sosyal alan satıyorsunuz. Avnıpa'da öyle değil, dunım. Orada konut ayn, otopark ayn satılıyor. 

Yabaıvcılann talebi o yönden iyi." dedi. 

Ağaoğlu Şirketler Gnıbu Ger nel Müdürü Hasan Rahvalı ise İstanbul'un uygun ve prim vaat eden bir şehir olduğunu, yabancılardan büyük ilgi gördüğünü aktardı. 


Haberde Denge


Geri Dön