29 / 03 / 2024

İnşaatçılar binalarda yeşil dönüşüm için teşvik istedi!

İnşaatçılar binalarda yeşil dönüşüm için teşvik istedi!

ÇEDBİK'in düzenlediği 3. Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi'nde Türkiye'de su ve enerjide tasarruf sağlayan yeşil binaların sayısının 400 yaklaştığı belirtilirken, henüz yeşil binalar için bir teşvikin verilmediği dile getirildi




İnşaat sektörü yeşil dönüşüm için ÇEDBİK'in düzenlediği 3. Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi'nde buluştu. Zirvede Türkiye'de su ve enerjide tasarruf sağlayan yeşil binaların sayısının 400 yaklaştığı belirtilirken, henüz yeşil binalar için bir teşvikin verilmediği dile getirildi. Has Mimarlık kurucu ortaklarından Ayşe Hasol Erktin, Türkiye'de kamudan ziyade özel yatırımcıların yeşil bina yapmaya ağırlık verdiğini aktardı. İşletme giderlerini düşürmesi, daha düşük enerji harcaması ve pazarlanma avantajlarından dolayı özel sektörün yeşil binaları yapmaya önem verdiğini söyleyen Erktin, "Bu nedenle son 4-5 yıl içinde yapılan 50 bin metrekareye yakın binanın yüzde 80'ni yeşil özelliklere sahip oldu. Ancak hala teşvik verilmiyor" dedi. 


Yeşilde yeni akım aktif binalar Erktin, son yıllarda enerji ve su tasarrufu sağlayan akıllı binaların dışında aktif binaların gelişmeye başladığını söyledi. Aktif binaların diğerlerinden farklı olarak enerjisini rüzgar ya da güneşten alarak ürettiğini anlatan Erktin, "Binaya enerji sağlayan bu sistemler sonradan eklenmek yerine tasarım aşamasında buna göre tasarlanıyor. Almanya ve Bahreyn'de bu sistemlerin kullanılmaya başlandı" diye konuştu. 

Ancak henüz kısmi olarak yapılan uygulamanın pahalı ve lüks olduğunu dile getiren Erktin, başarılı olması halinde binalarda yeni bir dönemin başlayacağını söyleyerek, "Bu binalarda kablolu telefondan mobil telefona geçiş gibi olacak" yorumunu yaptı. ÇEDBİK Başkanı Duygu Erten ise Türkiye'nin henüz 2050'de ulaşmak istediği verimli binalar ve temiz havali şehirler hayalini gerçekleştirme şansı bulunduğunu belirtti. 


Dünya




Geri Dön