25 / 04 / 2024

Çılgın Türkler yurtdışına damga vurmaya hazırlanıyor!

Çılgın Türkler yurtdışına damga vurmaya hazırlanıyor!

Türkiye’de birçok başarılı projeye imza atan inşaat yatırımcıları şimdi birer birer markalarını yurtdışına taşımaya başladı. Ağaoğlu’ndan Varyap’a kadar birçok firmanın yurtdışında büyüme hedefleri bunuluyor…



Türkiye’de rüya gibi evlere imza atan inşaat yatırımcıları başarılarını yurtdışına taşıyor. Yurtdışında bugüne kadar taahhüt işleri yapan firmalar artık kendi projelerini yapmaya başladı. Ağaoğlu’ndan Esas Gayrimenkule, Varyap’tan Ant Yapı’ya kadar birçok konut şirketinin yurtdışında büyüme planı bulunuyor.


Yurtdışına yılda 30 milyar dolarlık konut yapılıyor

Yaklaşık 98 ülkede faaliyet gösteren Türk müteahhitlerin yurtdışı işleri arasında konut projelerinin payı yüzde 13. Yılda yaklaşık 30 milyar dolarlık konut işi yapan müteahhitlerin yurtdışı faaliyetleri geçtiğimiz eylül ayı itibariyle 226,8 milyar dolara ulaştı. 


Demir İnşaat Ukrayna’ya otel, AVM, konut ve plaza yapacak

Demir İnşaat Ukrayna’nın Vinisa şehrinde 26 bin, Kiev’de ise 530 bin metrekarelik otel, AVM, plaza ve konut projeleri yapacak. Ön çalışma aşamasında olan firma, 2013’te uygulamaya geçmeyi planlanıyor. 


Avrupa’nın en yüksek binası Moskova’ya

Ant Yapı, Moskova’nın yeni ticaret merkezi ve gökdelenler kompleksi olan “Moscow City” bölgesinde "Federation Towers" ve "Moscow ve St. Petersburg Towers" projelerinin ardından 330 metre yüksekliğinde bir gökdelen inşaatına başladı. 2014’te tamamlanması planlanan Plot 16 projesi bittiğinde Avrupa’nın en yüksek binası ünvanına kavuşacak. Proje, rezidans, ofis ve otelden oluşuyor.  


Ağaoğlu Azerbaycan’a 125 milyon dolar yatırım yapacak

Ağaoğlu’nun yurtdışındaki ilk konut ve turizm yatırımı olan Londra projesi hala devam ediyor. Canary Wharf’ta inşa edilen proje 157 ve 122 metrelik 2 kulede 5 yıldızlı otel ve rezidanslardan oluşuyor. Firma, Londran’ın finans merkezindeki bu iddialı projeden sonra Azerbaycan’a yatırım yapmaya hazırlanıyor. Hazar Adaları projesi, Hazer Denizi’ne yapılacak suni adalarda yeni bir şehir inşa edilmesini öngörüyor. 125 milyon dolar yatırımla hayata geçirilecek olan 'Hazar Adaları' projesi, Hazar Denizi'ne yapılacak suni adalarda yeni bir şehir inşa edilmesini öngörüyor. Bu adalarda iş merkezleri, alışveriş merkezleri, rezidanslar, parklar ve oyun alanları yer alacak. Okul, hastane, tiyatro, kültür merkezlerinin yanı sıra oteller, golf sahaları ve hipodrom inşa edilecek. Ada şehir ‘akıllı bina' mantığı içerisinde son sistem teknoloji ile donatılacak. Mimari olarak farklı bir güzellikte ve estetik olması planlanan binalar, deniz içerisindeki yelkenlileri andıracak.


Selenium markasını Yunanistan’a taşıyacak

Aşçıoğlu İnşaat Selenium markasını Yunanistan’a taşıyacak. Katar ve Türkmenistan’da firma kuran Aşçıoğlu, yakın zamanda Azerbeycan ve Yunanistan, Kuveyt ve Moskova’da da birer firma kurmayı hedefliyor. Firma, Selanik ve Atina’da 1 milyar dolarlık konut yatırımı yapmaya hazırlanıyor. 


Garanti Koza ilk yatırımını Bulgaristan’da yaptı

Yurtdışında, şimdiye kadar onlarda projede müteahhit olarak yer alan Garanti Koza, büyük bir projede ilk kez yatırımcı olarak yer alıyor. Bulgaristan’da 100 milyon avroluk bir konut ve AVM yatırımı yapan firma, Gürcistan’da da karma konut projesi planlıyor. 


Dünyanın tek kontratla yapılan en büyük projesi

Tahran’da 100 bin konutluk büyük bir sosyal konut projesine imza atan Kuzu Grup, 800 milyon dolarlık projenin ilk etabını tamamladı. Kore, Malezya, İran ve Çinli rakiplerini geride bırakarak ihaleyi kazanan firma, dünyadaki “tek kontratla” yapılacak en büyük konut projesine imza attı. Mesken Meher projesinin 4 yılda tamamlanması planlanıyor. 


Varşova’ya 300 milyon avroluk yatırım

Yurtdışında 19 farklı projeye imza atan Mesa, bugüne kadar Libya, Rusya, Almanya, Letonya ve Azerbaycan’da yaklaşık 6 bin konut inşa etti. Firma, Varşova’da 300 milyon avro değerinde 3 bin konut daha üretiyor. 


Dallas’ta 100 yıllık tarihi binayı yaşam merkezi yapıyor

Konut projelerinde misafir odası ve müzik odası gibi kullanılmayan alanları evlerin içinden çıkararak “katlanabilir ev (foldhome)” sistemini geliştiren Timur Gayrimenkul, Nef’i Dallas ve Broklyn’de hayata geçirmeye hazırlanıyor. Firma Brooklyn Williamsburg’da 60 ile 90 daire arasında değişen butik bir proje, Dallas’ta ise 100 yıllık tarihi binayı restore ederek rezidan, otel ve yaşam merkezi yapacak. 


Libya’nın sembolü olacak

Koray İnşaat Libya’da 320 milyon avroya Medina Tower’ı yapıyor. Dubai’nin Yelken Oteli’ni andıran proje 40 kattan oluşuyor.   Trablus’ta hayata geçirilen projenin ülkenin en uzun binası olması bekleniyor. 40 ayda tamamlanacak olan 40 katlı binada ultra lüks rezidanslar, ticaret merkezleri, restoranlar, lüks Spa'lar ve eğlence merkezleri de bulunacak. Avrupalı tekstil markalarının da yer alacağı proje 200 bin metrekarelik alanda hizmet verecek. 900 araçlık otoparkı bulunacak Medani Tower, ülkenin ikon projelerinden biri olacak. 


Varyap Londra’nın banliyönlerinde konut yapacak

Varyap’ın 2013 hedefleri arasında yurtdışı projeleri de yer alıyor. Varyap Ceo’su Erdinç Varlıbaş, yurtdışı çalışmalarıyla ilgili görüşmelerinin devam ettiğini söylüyor. Varyap Meridian projesi ile Londra’da “Dünyanın en iyi mimari projesi” seçilen firma, Londra’nın banliyönlerinde konut projesi üretmeyi planlıyor. 


Şengül KIRMIZITAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön