28 / 03 / 2024

İnşaatta yeni düzenleme! Kanun teklifi verildi!

İnşaatta yeni düzenleme! Kanun teklifi verildi!

TBMM'ye sunulan 3194 Sayılı İmar Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi kapsamında inşaat sektöründe yeni düzenlemeler yapıldı...



3194 Sayılı İmar Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi TBMM'ye sunuldu. Komisyonda görüşmeleri devam eden kanun teklifi kapsamında inşaat sektöründe yeni düzenlemeler yapıldı.

Bir inşaatın başından sonuna kadar her aşamada sorumluluğu olan ve bilgisine ihtiyaç duyulan şantiye şefleri, bir yapının veya mühendislik-mimarlık hizmeti gerektiren herhangi bir işin, plan, proje ve hesaplarına, ilgili fen ve sanat kurallarına, teknik mevzuata uygun olarak yürütülmesini sağlıyor. 

İnşaatta yeni düzenleme! Kanun teklifi verildi!

SEKTÖRDE YENİ DÜZENLEME 

Yüzde 93'ü aktif deprem kuşağı üzerinde bulunan Türkiye’de, güvenli yapı üretimi ve deprem nedeniyle oluşacak zararların asgariye indirilebilmesi için şantiye şefliği anahtar konumunda yer alıyor. Deprem hasarlarının çok büyük bir kısmı inşaat hatalarından kaynaklanıyor. Sorunun çözümü için istisnai durumlar dışında, her şantiye şefi sadece bir şantiyede tam zamanlı olarak görevlendiriliyor. Şantiye şefliğinin üstlenilmesinde; yapım işinin konusunun, niteliğinin, büyüklüğünün ve ilgili imalatların oranının dikkate alınması, keyfi uygulamaların sonlandırılması için gerekli yasal düzenlemeler yapıldı. 

İnşaatta yeni düzenleme! Kanun teklifi verildi!

ŞANTİYE ŞEFLİĞİNİ SINIRLANDIRMA

Şantiye şefinin, taşıdığı sorumluluk ve şantiye alanında yüklendiği görevin kapsamı dikkate alındığında şantiyeden hiç ayrılmaması gereken bir görev olması gerekiyor. Bu kapsamda da teklif verilen yeni kanuna göre, şantiye şeflerinin aynı anda sadece bir yapım işinin şantiye şefliğini üstlenebilmesi amaçlanıyor.

İnşaatta yeni düzenleme! Kanun teklifi verildi!

MAHKEMEYE TAKILMIŞTI

Daha önce de bu konu hakkında Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanan Şantiye Şefleri Hakkında Yönetmelik yayınlanmıştı.  şantiye şefi, görev yaptığı ilin dışında başka bir ilde görev alamayacak, aynı anda en fazla 5 ayrı yapım işinin şantiye şefliğini üstlenebilecekti. 

Ancak yasa değişikliği, mahkemeye takıldı. Buna göre, Danıştay; Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'nin yaptığı itirazı haklı buldu ve şu kararı verdi.  

“…Şantiye şefliği gibi yapıların, mimari, statik ve her türlü plan, proje, resim ve hesaplarının uygulanması görevini yerine getirmelerine olanak sağlayan düzenlemenin hukuka uygun olmadığı, bu denli geniş bir alanda şantiye şefliği görevinin tekniker ve teknik öğretmene verilemeyeceği sonucuna varılmıştır.” 

İnşaatta yeni düzenleme! Kanun teklifi verildi!

3194 SAYILI İMAR KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN KANUN TEKLİFİ 

MADDE 1- 3/5/1985 tarihli ve 3194 sayılı İmar Kanununun 28 inci maddesinin sekizinci fıkrasına aşağıdaki cümle eklenmiştir. “Şantiye şefi aynı anda birden fazla yapım işinin şantiye şefliğini üstlenemez.”

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür. 

3194 Sayılı İmar Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi!

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com 


Geri Dön