26 / 04 / 2024

İnternet devleri, Asya’da emlak avına çıktı!

İnternet devleri, Asya’da emlak avına çıktı!

Asya’da e-ticaret ve sosyal medya alanlarında yaşanan patlama emlak sektörünün de önünü açıyor. Dev internet şirketleri Asya’da toplam 102 bin metre karelik ofis alanı kiraladı.



Yahoo! ve LinkedIn gibi şirketlerinin de içerisinde bulunduğu internet şirketleri Asya’daki ofis katlarının çoğunu kiraladı. Emlak danışmanlık şirketi Cushman & Wakefield tarafından yapılan araştırmaya göre internet şirketleri geçen son çeyrek dönemde Japonya, Çin ve Singapur başta olmak üzere Asya’da toplam 102 bin metre karelik ofis alanı kiraladı. Bu, son çeyrekte verilen kiralık alanların yaklaşık yüzde 22’sine denk geliyor.


Cushman & Wakefield araştırma şirketinin Asya-Pasifik bölümünden sorumlu müdürü Sigrid Zialcita konuyla ilgili yorumunda online alışveriş ve sosyal ağ alanlarında yaşanan büyümenin emlak sektörüne de yeni sermaye akışlarının önünü açtığını söyledi.


Araştırma şirketi, global açıdan bakıldığında e-ticaret ve sosyal medyanın en hızlı Asya’da özellikle Çin’de büyüdüğüne dikkat çekti. Alibaba Grup Holding sayesinde Çin’in online perakende hacminin gelecek 10 yılda 1,5 trilyon dolara çıkması bekleniyor. Bu artışın en büyük nedeni olarak da orta sınıfın büyümesi gösteriliyor. Örneğin LinkedIn Çin hükümetinin bazı içeriklerini filtrelemesine karşın devasa pazarı için bu ülkeye girdi.


Zialcita yorumunda, “Bu tek seferlik bir fenomen olmayacak. Tüketici tabanı burada özellikle orta sınıfta. Bu sınıf en azından gelecek 10 yılda büyümeye devam edecek.” dedi.


Zialcita, internet şirketlerinin sert düzenleyici kurallar nedeniyle küçülen finansal şirketlerin boşalttığı ofis alanlarını da aldığını söyledi. Finansal şirketler geçen çeyrekte yeni kiralamaların yüzde 14’ünü yaptı.


Araştıra şirketi Cushman, LinkedIn’ın en agresif şekilde genişleyen şirket olduğunu da sözlerine ekledi. Son çeyrekte sosyal ağ şirketi Singapur’daki Marina Bay Financial Tower 2’de 4 bin 650 metrekarelik bir alan kiraladı. Bu alan daha önce Barclays tarafından ofis olarak kullanılıyordu. LinkedIn son zamanlarda ayrıca Sydney ve Hong Kong’da da yeni ofis alanları kiraladı.


Zialcita, “Singapur Güneydoğu Asya pazarına açılan bir kapı. Yeni teknoloji şirketlerinin iştahı boş binaların sayısını azaltacak ve kiraları yükseltecek.” dedi.


Bölgede agresif olan bir diğer şirket ise Yahoo! Japan. Bu şirket de Tokyo’da 2016 yılında tamamlancak Kioicho projesinde 65 bin metrekarelik bir alan kiraladı. Amazon ve Çinli e-ticaret şirketi JD.com da ikinci çeyrekte Pekin’de 28 binden fazla bir alanı kiraladı.


wsj.com




Geri Dön