19 / 04 / 2024

İntifa hakkı işlemleri 2016!

İntifa hakkı işlemleri 2016!

İntifa hakkı, mal sahibi tarafından bir kimseye tahsis edilen gayrimenkulden yararlanma, gayrimenkulü kullanma hakkı oluyor. Bu hak, tapuda yapılacak işlemler ile bir başkasına verilebiliyor. İşte intifa hakkı işlemleri 2016..



İntifa hakkı işlemleri 2016!

İntifa hakkı, mal sahibi tarafından bir kimseye tahsis edilen gayrimenkulden yararlanma, gayrimenkulü kullanma hakkı oluyor. Bu hak, tapuda yapılacak işlemler ile bir başkasına verilebiliyor.


Ancak intifa hakkına sahip olan kimse çıplak mülkiyet tapu sahibinde olacağından gayrimenkulü satıp, ipotek ettiremiyor. Aynı zamanda intifa hakkını bir başkasına devredemiyor ve bu hak mirasla da geçmiyor.


İntifa hakkının tesis edilebilmesi için gerekli belgeler ile birlikte tapu dairesine müracaat ediliyor. İntifa hakkı işlemleri 2016 şu şekilde;


İntifa hakkı gerekli belgeleri:

1.İntifa hakkı tesis edilecek gayrimenkulün varsa tapu senedi, yoksa taşınmaz malın ada ve parsel numarasını belirtir belge veya malikin sözlü beyanı.


2.İntifa hakkı tesisini isteyen tarafların veya yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları


3.Tarafların son altı ay içinde çekilmiş birer vesikalık fotoğraf 


4. İntifa hakkı mahkeme kararı ile tesis edilecekse kesinleşmiş mahkeme kararı. 


İntifa hakkı harcı:

İntifa hakkı bedelli ya da bedelsiz olarak devredilebiliyor. İntifa hakkı bedelsiz olarak tanınıyor ise binde 68,31 oranında tapu harcı tahsil edilirken ,bir bedel karşılığında yapılmakta ise, binde 20 oranında tapu harcı tahsil ediliyor.



İntifa hakkı olan ev satılabilir mi?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön