27 / 04 / 2024

İntifa hakkının harcı!

İntifa hakkının harcı!

İntifa hakkı sözleşmelerinde tapu işlemleri için gereken intifa hakkının harcı ne kadar? İntifa hakkı harç bilgileri nedir?sorularının cevaplarını merak ediyorsanız detaylı olarak haberimizde bulabilirsiniz..



İntifa hakkının harcı ne kadar?


İntifa hakkı sözleşmeleri yapılırken, genel beyan döneminde beyan edilen emlak vergisi bedelinden daha az olmamak kaydıyla bildirilen bedel züerinden belli bir oranda harç tahsil ediliyor. Binde 15 kadar tahsil edilen harç bedelli olarak belirlenen intifa hakkı sözleşmelerinde ödeniyor.


Bedelsiz intifa hakkının harcı ise;lehine intifa hakkı tesis edilenden 20/c pozisyonu uyarınca, taşınmazın 2/3’ünün değeri üzerinden binde 54 oranında tapu harcı tahsil ediliyor.


İntifa hakkı terkin harcı olarak Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret tahsil ediliyor. 



İntifa hakkının harç oranları!



Sağ kalan eşin mirastan doğan intifa hakkı, intikalle birlikte tescil edildiğinden intikal harcı dışında bir harç tahsil edilmez.


İntifa hakkı bedelli olarak tesis ediliyorsa, emlak beyan değerinin 2/3’ünden az olmamak üzere, bildirilen bedel üzerinden, lehine intifa hakkı tanından binde 15, bedelsiz intifa tesis ediliyorsa, taşınmazın emlak beyan değerinin 2/3’ünden az olmamak üzere, bildiren değer üzerinden binde 54; bu durumda, işlemden sonra, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün 1469 sayılı Genelgesi gereği (ivazsız iktisap olduğu için) veraset ve intikal vergisi için vergi dairesine ihbar yapılır.



İntifa hakkı nedir?

İntifa hakkının kaldırılması!

İntifa hakkının kullandırılması



Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com




Geri Dön