19 / 04 / 2024

İpek Mobilya süper teşvikle yeni bir tesis kuracak!

İpek Mobilya süper teşvikle yeni bir tesis kuracak!

Proje Bazlı Teşvik Sistemi'nden yararlanacak 19 firma arasında bulunan İpek Mobilya (ÇİNKOM AŞ) alacağı teşvikle çinko metal üretecek bir tesis kurarak, yaklaşık 400 milyon dolarlık ithalatın önüne geçilmesini sağlayacak.



Eti Maden İşletmeleri tarafından Seydişehir Alüminyum Fabrikası ile 1967 yılında Kayseri'nin İncesu ilçesi yakınlarında kurulan ÇİNKUR, bir dönem Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşlarından oldu. 

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Kayseri ve çevresindeki madenleri işleyerek çinko ürünlerine dönüştüren tesis, yıllar içinde zarar ettiği için iflas etti. Özelleştirme kapsamına alınan fabrika, 2003 yılında icradan satışa sunuldu. Fabrika arazisini mobilya üretiminde kullanmayı düşünen İpek Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Arslan tesisi icradan satın aldı. 

Daha sonra mobilya üretimi fikrinden vazgeçerek milli sermayenin boşa gitmemesi için tesisi yeniden faaliyete geçirmeye karar veren Arslan, ÇİNKOM AŞ adıyla 2005'te yeniden bacasını tüttürdüğü tesiste üretime başladı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın katıldığı törenle açıklanan "Proje Bazlı Teşvik Sistemi"nden faydalanacak 19 firma arasında yer alan şirket, yeni bir tesis kurarak yarı mamul ürün yerine çinko metal üretimine başlayacak. Arslan, tesisin 2023 yılında tamamlanmasının planlandığını da sözlerine ekledi.


Geri Dön