19 / 04 / 2024

İpek Üniversitesi'ne tahsis edilen arazi devlete iade edildi!

İpek Üniversitesi'ne tahsis edilen arazi devlete iade edildi!

2013'te İpek Üniversitesi'ne tahsis edilen 40 dönümlük arazi Danıştay kararıyla devlete iade edildi. Üniversite, "Yeşil alan yapacağım" dediği araziye beton yığmıştı



İpek Üniversitesi, "Yeşil alan yapacağım" diyerek aldığı 40 dönüm Hazine arazisine beton döküm tesisi kurunca tahsis iptal edildi. Danıştay, arazinin devlete iadesine onay verdi. Maliye Bakanlığı, Akın İpek'e ait Koza Vakfı'nın Ankara'da kurduğu İpek Üniversitesi için ağaçlandırma ve rekreasyon alanı olarak kullanılmak üzere, "fiili kullanım olmaksızın" Oran'daki 39 bin 612 metrekarelik taşınmazı 2013'te üniversiteye tahsis etmişti. Üniversitenin, sözleşmedeki "bir yıllık ön izin süresinin" uzatılması talebinde bulunması üzerine, Milli Emlak Genel Müdürlüğü, ön izin süresi bitmeden, 2014'te taşınmazın üniversite tarafından fiili kullanılıp kullanılmadığını araştırdı. Hazırlanan teknik raporda, yeşil alan ve rekreasyon alanı olarak kullanılması gereken taşınmazın bazı alanlarında şantiye, betonarme imalatı ve yol yapıldığı tespit edildi. Bunun üzerine, bir yıllık ön izin süresinin uzatılması talebi kabul edilmeyerek, üniversite lehine yapılan irtifak ve tahsis kaldırıldı, söz konusu taşınmaz Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'ne tahsis edildi. 


DANIŞTAY'DAN KARAR 

İpek Üniversitesi ise işlemin iptali istemiyle dava açtı. Davaya bakan  Ankara  1'inci İdare Mahkemesi, geçici süre için taşınmaz üzerinde bulunan malzemelerden, taşınmazın üniversite tarafından fiilen kullanıldığı anlamının çıkarılamayacağı sonucuna vararak, Maliye Bakanlığı işleminde hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemleri iptal etti. Maliye Bakanlığı'nın kararı temyiz etmesi üzerine dosya Danıştay 10'uncu Dairesine geldi. Daire, İdare Mahkemesinin kararını oy çokluğuyla bozdu. 


Sabah


Geri Dön