23 / 04 / 2024

İpotek fek harcı!

İpotek fek harcı!

Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu (BDDK ) ile bankalar arasında uzun süredir devam eden pazarlıkların ilk aşamasında tüketicilerin lehine kararlar çıktı. Bankalar, ipotek fek harcını kaldırmayı kabul etti...




İpotek tesis harcı! 


İpotek tesis ücreti konut kredisi alırken tüketiciden talep edilen masraf kalemlerinden biridir. Bu ücret teminat olarak gösterilen evin üzerine koyulan ipoteğin işlemleri için alınıyor ve 200-350 TL arasında değişiyor. Aslında krediyle alınan konut, tapu işlemlerinin bir parçası olan ipotek harcından muaftır. Ancak bankalar, çalışan ve evrak maliyetlerini karşılamak için bu ücreti tahsil etmek isteyebiliyor.


İpotek fek harcı!


Bankalar konut kredisi sürecinin başında ipotek koyma ücreti aldıkları gibi geri ödemelerin sonunda ipoteğin kaldırılma (fek) süreci için de tüketiciye belli bir ücret yansıtabiliyorlar. İpotek konulma işlemi ile benzer tutarlarda ücretlendirilen bu masraf kalemi için bugüne kadar birtakım haksız uygulamalar sebebiyle hukuki süreçler yaşanmış, mahkemelerde bu masrafın iadesi ile ilgili farklı kararlar alınmıştı.


İpotek Fek Ücreti Artık Alınmayacak


Torba kanunla birlikte bazı yeni yetkinlikler kazanan BDDK,  bankalar ile yapılan görüşmeler sonucunda tüketiciden alınan bazı masraf kalemlerine ilişkin düzenlemeler yaptı. Buna göre konut kredisi kullanan kişileri yakından ilgilendiren ipotek fek ücreti için kaldırılma kararı alındı. Bunun anlamı, kredi kapanış aşamasında ve bankanın talebi doğrultusunda alınan bu ücret artık tüketiciden istenemeyecek. Bu düzenleme ile birlikte konut kredisi tüketicileri ortalama 250 TL’lik bir masraftan da kurtulmuş olacak.


Kredi kullanımında alınan faiz ve masraflar bankadan bankaya büyük farklılık gösteriyor. Sigortalar da dahil masraf olarak ödenen tutarlar 500 TL ile 5.000 TL arasında değişebiliyor. Faiz oranları da dahil edildiğinde yanlış bir kredi seçimi 10 binlerce TL ek maliyet oluşturabiliyor. Bu sebeple mutlaka bağımsız ve uzman bir kredi danışmanı ile çalışarak en doğru tekliflere ulaşmanızı öneriyoruz.



İpotek fek ücreti itiraz dilekçesi!
İpotek fek ücretinin iadesi!
Tapuda ipotek fek masrafı!
Tapudan ipotek kaldırma harcı!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön