25 / 04 / 2024

İpotek fek harcı nereye yatırılır?

İpotek fek harcı nereye yatırılır?

Konut kredisi borcunun tamamı ödendikten sonra konutun üzerindeki ipoteğin kaldırılması için banka tarafından hazırlanan yazıya ipotek fek yazısı deniyor. İpotek fek harcı nereye yatırılır?



İpotek fek harcı nereye yatırılır?

İpotek fek yazısı, konut kredisi borcunun tamamı ödendikten sonra konutun üzerindeki ipoteğin kaldırılması için banka tarafından hazırlanan yazıya  deniyor.  İpotek fek yazıları bankalar tarafından hazırlanıyor. 


İpotek fek yazısı hazırlama sürecinde birtakım hukuksal işlemler yapıldığı için banka krediyi kullanan kişiden bu işlemlerin masrafını isteyebiliyor. İpotek fek yazısı ücreti konusunda bir zorunlulu bulunmuyor.


İpotek fek yazısı ücreti kredi sözleşmesinde yazılıyor. O yüzden kredi sözleşmesinde ipotek fek yazısı ücretinin müşteriden alınacağına dair bir maddenin olup olmadığına dikkat etmek gerekiyor. 


Kredi sözleşmesinde "ipotek fek yazısı ücreti tüketici tarafından ödenecektir" ibaresine rağmen  sözleşmeyi imzalayan tüketici, ödeme anı geldiğinde ücreti ödemek istemeyebilir. Bu durumda banka, sözleşmedeki bilgileri tüketici aleyhine kullanabilir. Peki, ipotek fek harcı nereye yatırılır?


İpotek fek yazısı bankaya yatırılıyor. Ancak ödenmesi konusunda bir zorunluluk bulunmuyor. Birçok banka kredi kullanan müşteriyle yaptığı ve karşılıklı imzalanan sözleşmede ‘ipotek fek yazısı'na dair ek bilgi koyuyor.  Bu nedenle kredi kullanırken, sözleşmelerin dikkatlice okunması ve o aşamada itiraz edilmesi gerekiyor. 


İpotek fek yazısı kaç günde gelir?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön