24 / 04 / 2024

Tapu harcı nereye yatırılıyor?

Tapu harcı nereye yatırılıyor?

492 Sayılı Harçlar Kanunu’na bağlı 4 sayılı tarife gereğince taşınmaz malların devir işlemleri için tapu harcı ödenmesi gerekiyor. Bu harcı iki taraf da ödüyor. Peki, tapu harcı nereye yatırılıyor?



Tapu harcı nereye yatırılıyor?

492 Sayılı Harçlar Kanunu’na bağlı 4 sayılı tarife gereğince taşınmaz malların devir işlemleri için tapu harcı ödenmesi gerekiyor. Harcın ölçüsü devir eden ve devir alan için ayrı ayrı olmak üzere devir bedeli üzerinden binde 20 olarak tespit ediliyor. 


Buna göre tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen gerçek devir ve iktisap bedeli üzerinden devir eden ve devir alan için ayrı ayrı binde 20 oranında ödeniyor. Peki, tapu harcı nereye yatırılıyor?


Tapu harçları, işlemin yapıldığı yerin vergi dairesine ödeniyor. Maliye Bakanlığınca yetki verilmesi halinde ilgili kuruluşlar (bankalar gibi) tarafından da tahsil olunabilir. 


Ayrıca tapu müdürlüklerinde e-tahsilat uygulamasına geçilmiştir. Bu uygulama ile tapu harçlarının farklı şehirdeki şubelerde dâhil olmak üzere banka şubeleri, ATM’ler ve Görüntülü İşlem Merkezlerinden tahakkuk, tahsil ve kontrolü elektronik ortamda gerçekleştirilmektedir.


Tapu harçlarının ödendiği bankalar:

- ALBARAKA TÜRK KATILIM BANKASI A.Ş.

- TÜRKİYE FİNANS KATILIM B ANKASI A.Ş.

- ASYA KATILIM BANKASI A.Ş.

- OYAK BANK T.A.Ş.

- ŞEKERBANK A.Ş.

- T.C. ZİRAAT BANKASI

- T.GARANTİ BANKASI A.Ş.

- T.HALK BANKASI T.A.Ş.

- T.İŞBANKASI A.Ş.

- TURKISH BANK

- YAPI VE KREDİ BANKASI


Tapu vekalet örneği 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön