28 / 03 / 2024

Tapu harcı nereye yatırılır?

Tapu harcı nereye yatırılır?

Tapu müdürlüklerinde gerçekleştirilen hizmet karşılığında, alıcı ve satıcı tarafından tapu masrafı olarak bilinen tapu harcının ödenmesi gerekiyor. Peki, tapu harcı nereye yatırılır?



Tapu harcı nereye yatırılır?

Tapu müdürlüklerinde gerçekleştirilen hizmet karşılığında, alıcı ve satıcı tarafından tapu masrafı olarak bilinen tapu harcının ödenmesi gerekiyor. Tapu harcı, satışa konu olan gayrimenkuller için Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen oran üzerinden hesaplanıyor. 


Mevcut uygulamada tapu harcı, alıcı ve satıcı için ayrı ayrı olarak hesaplanmakta olup konut satış değeri üzerinden binde 20 oranında tahsil ediliyor. 


Ayrıca, tapu işlemlerinin gerçekleşebilmesi için , tapu harç parasının yanı sıra döner sermaye ücretlerinin de ödenmesi gerekiyor.


Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün 2015 yılı Tarifesine göre yüzde 10,11'lik yeniden değerleme oranı ile tapu döner sermaye bedeli; 82,50 TL oldu. 


Tapu harcı nereye yatırılır?

Tapu harçları Tapu Müdürlüğü’nün anlaşmalı olduğu bankalara yatırılabiliyor. Tapu bedeli için ödenecek tutar ile ödemelerin yapılması gereken banka bilgileri Tapu Müdürlüğü tarafından mesaj yolu ile bildiriliyor.


Başka bir seçenek olarak da tapu harcı,  e-tahsilat uygulaması ile ödenebiliyor. Bu uygulama ile tapu harçlarının farklı şehirdeki şubelerde dâhil olmak üzere banka şubeleri, ATM'ler ve Görüntülü İşlem Merkezlerinden tahakkuk, tahsil ve kontrolü elektronik ortamda gerçekleştirilebiliyor.


Gayrimenkul satışında tapu harcını kim öder?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön