28 / 03 / 2024

İpotekli satış için gerekli evraklar!

İpotekli satış için gerekli evraklar!

Alıcının, satın alma işleminde bankadan kredi kullandığı durumlarda satış ve banka ipoteği birlikte veya hemen birbiri ardına yapılabiliyor.Peki ipotekli satış için gerekli evraklar nelerdir?İşte ipotekli satış için gerekli evraklar..



İpotekli satış için gerekli evraklar!

Satın alma işlemleri ipotekle birlikte hemen yapılabiliyor.Satış işleminde gayrimenkul alım-satımında, vergi ve harç ile bağlantılı birçok özel durumu da içinde barındırıyor.


Banka kredili işlemlerde; banka da olaya taraf oluyor ve olayın hukuksal boyutu daha da genişlemiş oluyor.Satış ve banka ipoteği işlemi için satış evrakları ile birlikte ipotek evrakları da tapuya götürülüyor ve aynı anda başvuru yapılıyor. İmza sırasında; alıcı, satıcı ve banka yetkilisi aynı anda tapuda bulunuyor. 


Satıcı parasının bir kısmını alıcıdan bir kısmını ise ipotek tesisi karşılığında bankadan alıyor. Satış ve banka ipoteğinin birlikte yapılacağı durumlarda; ödeme şeklinin ne şekilde olacağı, satıcının parasını nasıl alacağı daha önceden ayarlanması gerekiyor. 


Satıcının daha önce kullandığı bir banka kredisi var ve bundan dolayı daha önce gayrimenkul üzerinde başka ipotekler tesis edilmiş ise; işlemin tarafları artıyor. Satıcı, satıcının kredi kullandığı bankanın yetkilileri, alıcı ve alıcının kredi kullandığı bankanın yetkilileri, işlemi önceden organize etmelidir.  İpoteğin kaçıncı derecede konulacağı, ilk sıradaki ipoteklerin ne zaman kaldırılacağı, ödemenin tapuda satıcıya ve ilk ipotek sahibi bankalara ne şekilde yapılacağı gibi benzer sorunlar; taraflarca tapuda imza aşamasından önce halledilmesi gerekiyor.   


İpotekli satış için gerekli evraklar!


-Satılması istenen taşınmaza ait tapu senedi,

-Satıcı ve alıcıların fotoğraflı nüfus cüzdanları, (pasaport veya avukat kimliği ile işlem yapılabilmekte ancak ehliyet ile işlem yapılmamaktadır)

Satıcıların birer, alıcıların ikişer adet son altı ay içinde çekilmiş vesikalık fotoğrafları

-Tapu sahibi işleme bizzat gelmiyor ise, temsile ilişkin belge, (Vekâletname, vasi kararı, kayyım kararı vb. )Vekil veya temsilci olan kişinin fotoğraflı nüfus cüzdanı ve bir adet vesikalık fotoğrafı,

Yine alıcılardan da bizzat gelmeyen var ise onları temsil eden kişilerin fotoğraflı nüfus cüzdanları, vesikalık fotoğrafları ve temsile ilişkin belge

-Satışı yapılacak olan taşınmaza ait ilgili belediyeden alınmış emlak beyan değerini gösteren belge.

-Kat mülkiyeti kurulmuş gayrimenkullerde DASK poliçesi

-Banka tarafından hazırlanan ipotek evrakları. (Talepname, harç muafiyet yazısı, resmi senet örnekleri, şartname, tapuda işlem yapmak için krediyi veren bankaya ait yetki belgesi, ipotek için gelecek olan kişiye ait kimlik (vekil ise; vekaletname ve fotoğraf) vs.

-Daha önce kaldırılması gereken satıcıya ait bir ipotek var ise; satıcının kredi kullandığı bankaca yazılmış ipotek fek talebi, imza sirküleri ve yetki belgeleri

 

 

Satıcı veya alıcıdan herhangi biri tüzel kişi ise, yukarıdaki yazılı evraklara ek olarak;

 

1.Şirket İmza Sirküleri (asıl)

2. Kayıtlı bulunulan ticaret odasından (2644 Sayılı Tapu kanununa göre ) o yıla ait düzenlenmiş yetki belgesinin aslı 

3.Şirketin vergi levhası fotokopisi veya vergi numarasını gösterir belge

4.Şirket yetkilisinin nüfus cüzdanı ( ya da pasaportu). İşlem temsilci tarafından yapılacaksa; temsile ilişkin belge (vekaletname vs.) temsilcinin nufüs cüzdanı e bir vesikalık fotoğrafı

5. Şirket kaşesi gibi evraklarını tamamlamış olması gerekiyor.


İpotek fek yazısı ücreti nasıl geri alınır?



Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com



Geri Dön