26 / 04 / 2024

Irak'ta inşaat için elimizde kazma kürek bekliyoruz!

Irak'ta inşaat için elimizde kazma kürek bekliyoruz!

Türkiye Müteahhitler Birliği'nin (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, " Irak'ta yeni hükümetle aramız iyi. Elimizde kazma kürek bekliyoruz '' dedi. Başbakan Davutoğlu'nun inşaat açıklamalarının yankısı hala sürüyor.



Geçtiğimiz hafta salı günü inşaat sektörü temsilcilerinin, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve 7 bakanla bir araya gelerek Ankara'da düzenlediği inşaat zirvesinin yankıları sürüyor. Zirveye katılan birlikler arasında yer alan Türkiye Müteahhitler Birliği'nin (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, Irak pazarında yeni yönetimle birlikte işlerin iyiye doğru gittiğini belirterek "Eski yönetimle sorunlarımız vardı. Maliki'nin 'Türk şirketlerine iş vermeyin' dediğini bizzat duyduk. Ama yeni yönetim öyle değil. İş alabiliyoruz ancak finansman sılan timiz var. Şu anda Irak'ta 2.5 milyar dolarlık sözleşmemiz bekleme aşamasında. Elimizde kazma kürek bekliyoruz. Finansman sıkıntısı olduğu için işler yürümüyor. Avans alacaklar ki yola başlasınlar" diye konuştu. 



Maliki sonrası iyi gibi..


Yenigün "Irak, Libya ve Rusya gibi etkin olduğumuz pazarlardaki sıkıntılar nedeniyle cirolarımız azaldı. Libya belirsizliğe gidiyor. Rusya'dan ise 2 yıl fazla beklentimiz yok" dedi. Bu konudaki sıkıntılarını inşaat zirvesinde dile getirdiklerini, Başbakan Davutoğlu'nun da kendilerini dinleyerek, not tuttuğunu ifade eden Yenigün "İran'ın yavaş yavaş Irak pazarına hakim olmaya başladığını duyuyoruz" dedi. 



Sahraaltı'yla ilgileniyoruz 


Yeni pazarlara açılma konusunda sektör olarak hükümetle birlikte hareket etmeyi önerdiklerini de vurgulayan Mithat Yenigün "Mesela Cezayir turizmde ülke olarak bizim 30 yıl gerimizde. Onların turizm master planını biz yapsak, sonrasında otel yatırımlarım, işletmelerini de yine Türk firmaları yapar. Sahraaltı Afrika ülkelerini ciddi pazar olarak düşünüyoruz. Ancak burada Çinli firmalar güçlü. Orada hükümetimiz üe birlikte hareket edebiliriz" dedi. 



RANT vergisinin de zirvede gündeme gelen konular arasında yer aldığını ifade eden Yenigün "Rant vergisinin parsel bazında değil, sokak ve ada bazında olması gerektiği üzerinde duruldu. Başbakanımız rant vergisi konusunda 'hakkaniyete uygun olsun, her türlü tartışmaya açığız' yorumunda bulundu. Mithat Yenigün, kendileri için zirvenin en memnuniyet verici olayının ise Başbakan Davutoglu'nun Müteahhitler Birliği nin geçtiğimiz aylarda yayınladığı bildirgeyi okuması olduğunu ifade etti. Yenigün "Başbakanımız toplantıda hazırladığımız 10 maddelik inşaat sektörü bildirgesini okudu. Ve 'bunun altına İmzamı atarım' dedi. Özellikle de kentsel dönüşümle ilgili 9'uncu maddenin altını Çizdi. Bu bizim için Önemli bir gurur vesilesidir" diye konuştu. 


Star


Geri Dön