25 / 04 / 2024

İran 300 proje için kapılarını dünyaya açtı!

İran 300 proje için kapılarını dünyaya açtı!

İran Sanayi Bakanı Nimetzade, "300 yatırım listesi hazırladık. Bir hafta içinde yayınlayacağız. Ambargolar kalktıktan sonra Türkiye ile ilişkiler, enerji dahil bütün alanlarda artacaktır" dedi.



İRAN'A yaklaşık 35 yıldır uygulanan ambargonun kalkmasının ardından, Amerikan firmalarına yatırım çağrısı geldi. İran Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanı Muhammed Rıza Nimetzade, uluslararası bütün koşulları sağlayan firmaların İran'da yatırım yapabileceklerini söyledi. Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) üyeleriyle bir araya gelen Nimetzade, soruları yanıtladı. Uluslararası bütün koşulları sağlayan firmaların İran'da yatırım yapabileceklerini de belirten Nimetzade, şunları söyledi: "Petrol Bakanlığı'mızın belirttiği çerçevede yatırım yapabilirler. Buna Amerikan şirketleri de dahil. Biz batı firmalarına, ABD firmaları dahil, herhangi bir kısıtlama getirmedik. ABD kendi firmalarına İran'da yatırım için kısıtlamalar getiriyor. İran'da işbirliği yapmaları konusunda sorun yaratıyor. Umarız bu da yakında çözülür. Bakanlığımız öncelikli projelerin devamlı listelerini hazırlar. Hangi alanlarda yatırım yapılabilir. Bu çerçevede çeşitli alanlarda 300 yatırım listesini bir ay önce hazırladık. Çeşitli dillere çevirip bir hafta içinde web sitemizde yayımlayacağız. Ambargolar kalktıktan sonra dost ve komşu Türkiye ile ilişkiler, bütün alanlarda artacaktır." 


DİYALOGLA ÇÖZÜM GELİR


Nükleer görüşmelerle ilgili bir soru üzerine taraflar açısından "kazan-kazan" olarak nitelendirilebilecek bir anlaşmaya varıldığını anlatan Nimetzade, "Bu şunu gösterdi en karmaşık ve en eski sorunları diyalogla çözüme ulaştırmak mümkündür. Umarız bölgemizdeki ihtilafların çözümünde ve dünya çapındaki sorunların çözümü için de iyi bir örnek teşkil eder" dedi.


BANKACILIK NORMALE DÖNER

Nimetzade, Türk firmaların İran'da karşılaştıkları sorunlara ilişkin bir soru üzerine, "Eğer para transferinde ve para tahsillerinde sorun yaşıyorlarsa bu ambargodan dolayıdır. Yaptırımlar kalktıktan sonra böyle bir sorun kalmayacaktır ve bankacılık işlemleri normale dönecek' diye konuştu. 


Türk firmalara çağrı

ABD'Lİ şirketler dahil, bütün ülkelerden firmaların İran'a yatırım yapmak istediğini anlatan Bakan Nimetzade, "Uluslararası firmalar İran'da yatırım fırsatlarını arıyorlar. Türk firmalarının, bizim Türkiye'ye gösterdiğimiz ilgiden dolayı cesaretle gelip İran'da işbirliği ve yatırım yapmaları lazım. Türkiye'deki görüşmelerimizde birçok sanayiciyi yatırım için davet ettik. İlgi gösterdiler. Yaptırımlar kalktıktan sonra yatırımcılarımızın ilişkileri hızlanarak devam edecektir" dedi.


Akşam 


Geri Dön