28 / 03 / 2024

İran ambargosunun kalkması Alanya'ya yarayacak!

İran ambargosunun kalkması Alanya'ya yarayacak!

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Alanya Bölgesel Yürütme Kurulu (BYK) Başkanı Suat Çavuşoğlu, Avrupa ve NATO ile ilişkilerden dolayı İran'a ambargo konulduğunu, ilişkilerin düzelmesinden dolayı ambargoların kalkmasını olumlu bulduğunu söyledi.



Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Alanya Bölgesel Yürütme Kurulu (BYK) Başkanı Suat Çavuşoğlu, Avrupa ve NATO ile ilişkilerden dolayı İran'a ambargo konulduğunu, ilişkilerin düzelmesinden dolayı ambargoların kalkmasını olumlu bulduğunu söyledi. Çavuşoğlu, "İranlılar Alanya'dan çok sayıda ev almıştı. Bu sayede bunun da devamı gelir. Avrupa Topluluğu, Amerika ve NATO ülkeleri İran'a ambargo koyuyordu. NATO üyesi olduğumuz için biz de ambargo koymuştuk. Şimdi bunların kalkması çok iyi oldu. Turizmde bizim alacağımız pay da artacak bu sayede. İran bizi seviyor. Bize yakın olması büyük avantaj. Geçtiğimiz yıl gelen İranlı turist sayısı bu yıl artacaktır. Sürecin devamında İran pazarında yüzde 20'lik bir artış olabilir" dedi. 


'TATİL BÖLGELERİNE UÇUŞ SORUNU VAR' 

SKAL Alanya Dönem Başkanı Mehmet Nedanlı da "Bu durum elbetteki pozitif yansıyacaktır. Tüm sektörlerde bu olumlu durum hissedilir. Ben şahsen 8-10 yıldır İran pazarını takip ediyorum. Çok çekingenlerdi. Mal aktarmada, para harcamada sıkıntıları vardı. Rahat hareket edebilecekler artık. Ancak İran'da şöyle bir sorun var, İran hükümeti direkt tatil bölgelerine uçuş izni vermiyor. İranlı misafirler aktarmalı olarak geliyorlardı buraya. Antalya'ya veya Alanya-Gazipaşa (GZP) Havalimanı'na doğrudan uçak indiremiyorlar. Bu konuda bir değişim olursa çok daha iyi olacaktır yansıması. Bunun önünün açılması gerek" ifadelerini kullandı. 


'100 MİLYAR REZERVLERİ VARDI' 

Alanya Müteahhitler Birliği (MÜTBİR) Başkanı Mustafa Küçüker ise İran'ın ambargodan dolayı el konulan 100 milyar dolar dolayındaki parasını geri alacağını, bu sayede de halkta büyük bir refah sağlanacağını ifade ederek "Bu gelişmenin olumlu yansıması kuvvetle muhtemel. Hali hazırda İran'ın yurtdışında 100 milyar dolarlık bir rezervi vardı. Bu parayı geri almaları halktaki refah seviyesini arttıracak. Refah seviyesinin yükselmesi de bize olumlu yansıyacaktır. Bununla ilgili müteahhit firmalar olarak girişimlerde bulunmuştuk. İran'a yönelik hava desteği de artarsa katkısı büyüyecektir" diye konuştu. 


'ALANYA'YI ONLARA ANLATMALIYIZ' 

Alanya Emlak Komisyoncuları Derneği (ALEKOD) Başkanı Kerim Balıktay da ambargoların kalkmasının emlak başta olmak üzere tüm sektörlere hayat vereceğini belirterek, "Rusya ile ilgili sıkıntılarımız var, buna paralel olarak Avrupa'da da sorunlar oldu. Emlakçılar olarak bizi ayakta tutması gereken Ortadoğu ülkeleri. Biz sektör olarak İran'a ambargonun kalkmasını çok olumlu görüyoruz. Sektöre avantajları olacak. Fakat, bu yeterli değil, bizim kendimizi onlara anlatmamız gerek. Alanya'nın ne kadar güzel bir yer olduğunu göstermeliyiz. Tanıtımı iyi yapmalıyız. Halen Ortadoğu'ya kendimizi tanıtamıyoruz. Şu kriz döneminde ivedilikle tanıtım çalışması yapmalıyız. Fuarlar düzenlenmeli, kampanyalar yapılmalı, gerektiği taktirde ev alanlara belli izinler verilmeli. Burayı cazip hale getirmeliyiz. Bu duraklama dönemini aşabilmemiz için önemli bir faktör olacaktır" yorumunda bulundu. 


'İRAN'IN İSTEDİĞİ HER ŞEY VAR' 

TÜRSAB Genel Başkanı Başaran Ulusoy da, İranlı turistlerin deniz, kum, güneşinden vazgeçemeyecekleri Türkiye'ye daha fazla geleceklerini vurgulayarak, "Ambargonun kalkması çok iyi oldu. Kaybımız olmaz, ambargonun kalkması şu bakımdan fayda sağlar: İran'ın uçakları yoktu, yedek parçası yoktu, uçamıyordu. Biz 4 sefer uçuyorsak o da 4 sefer uçmak istiyordu ama uçağı yoktu. Uçak meselesi hallolacak. En fazla gelebilecek olan İranlıdır. İranlının seyahat edebileceği ülke Türkiye. Zaten ambargo yanlıştı, şimdi yanlışlık düzeltilecek. İran komşumuz. Kaçmaz, bize gelir. İranlıların en rahat edeceği yer. Kum bizde, güneş bizde, kültür bizde, alışveriş bizde. İnanç turizmi bakımından Kerbela geçişleri bizim tarafımızdan. En fazla avantajı biz sağlayacağız" dedi.  2015'te 1.5 milyonun üzerinde İranlı turist Türkiye'ye gelirken, İran Türkiye'ye en çok turist gönderen 6'ncı ülke olarak kaydedildi. 


DİM: İRAN YENİ ALTERNATİF 

Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Genel Başkan Vekili ve Alanya Gazeteciler Cemiyeti (AGC) Başkanı Mehmet Ali Dim ise ambargonun kalkışına ilişkin sosyal paylaşım sitesi Twitter'da yaptığı değerlendirmede "İran, Alanya'nın turizm, tarım ve inşaat sektörleri için yeni alternatiftir artık" dedi.



Yasin ARAZ/Antalya Yeni Alanya




Haber Gazipaşa Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


İran'a ambargonun kaldırılmasının Alanya'ya yarayacağını söyleyen sektör temsilcileri "Meyvelerini kısa süre içerisinde alacağız" dediler.


Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Alanya Bölgesel Yürütme Kurulu (BYK) Başkanı Suat Çavuşoğlu, Avrupa ve NATO ile ilişkilerden dolayı İran'a ambargo konulduğunu, ilişkilerin düzelmesinden dolayı ambargoların kalkmasını olumlu bulduğunu söyledi. Çavuşoğlu, "İranlılar Alanya'dan çok sayıda ev almıştı. Bu sayede bunun da devamı gelir. Avrupa Topluluğu, Amerika ve NATO ülkeleri İran'a ambargo koyuyordu. NATO üyesi olduğumuz için biz de ambargo koymuştuk. Şimdi bunlann kalkması çok iyi oldu. Turizmde bizim alacağımız pay da artacak bu sayede. İran bizi seviyor. Bize yakın olması büyük avantaj. Geçtiğimiz yıl gelen İranlı turist sayısı bu yıl artacaktır. Sürecin devamında İran pazarında yüzde 20'lik bir artış olabilir" dedi. 


TATİL BÖLGELERİNE UÇUŞ SORUNU VAR 

SKAL Alanya Dönem Başkanı Mehmet Nedanlı da "Bu durum elbetteki pozitif yansıyacaktır. Tüm sektörlerde bu olumlu durum hissedilir. Ben şahsen 8-10 yıldır Iran pazarını takip ediyorum. Çok çekingenlerdi. Mal aktarmada, para harcamada sıkıntılan vardı. Rahat hareket edebilecekler artık. Ancak İran'da şöyle bir sorun var, İran hükümeti direkt tatil bölgelerine uçuş izni vermiyor. İranlı misafirler aktarmalı olarak geliyorlardı buraya. Antalya'ya veya Alanya-Gazipaşa (GZP) Havalimanına doğrudan uçak indiremiyorlar. Bu konuda bir değişim olursa çok daha iyi olacaktır yansıması. Bunun önünün açılması gerek" ifadelerini kullandı.

 

100 MİLYAR REZERVLERİ VARDI 

Alanya Müteahhitler Birliği (MÜTBİR) Başkanı Mustafa Küçüker ise İran'ın ambargodan dolayı el konulan 100 milyar dolar dolayındaki parasını geri alacağını, bu sayede de halkta büyük bir refah sağlanacağını ifade ederek "Bu gelişmenin olumlu yansıması kuvvetle muhtemel. Hali hazırda İran'ın yurtdışında 100 milyar dolarlık bir rezervi vardı. Bu parayı geri almalan halktaki refah seviyesini arttıracak. Refah seviyesinin yükselmesi de bize olumlu yansıyacaktır. Bununla ilgili müteahhit firmalar olarak girişimlerde bulunmuştuk. İran'a yönelik hava desteği de artarsa katkısı büyüyecektir" diye konuştu. 


ALANYAYI ONLARA ANLATMALIYIZ 

Alanya Emlak Komisyonculan Derneği (ALEKOD) Başkanı Kerim Balıktay da ambargolann kalkmasının emlak başta olmak üzere tüm sektörlere hayat vereceğini belirterek, "Rusya ile ilgili sıkıntılanmız var, buna paralel olarak Avrupa'da da sorunlar oldu. Emlakçılar olarak bizi ayakta tutması gereken Ortadoğu ülkeleri. Biz sektör olarak İran'a ambargonun kalkmasını çok olumlu görüyoruz. Sektöre avantajları olacak. Fakat, bu yeterli değil, bizim kendimizi onlara anlatmamız gerek. Alanya'nın ne kadar güzel bir yer olduğunu göstermeliyiz. Tanıtımı iyi yapmalıyız. Halen Ortadoğu'ya kendimizi tanıtamıyoruz. Şu kriz döneminde ivedilikle tanıtım çalışması yapmalıyız. Fuarlar düzenlenmeli, kampanyalar yapılmalı, gerektiği taktirde ev alanlara belli izinler verilmeli. Burayı cazip hale getirmeliyiz. Bu duraklama dönemini aşabilmemiz için önemli bir faktör olacaktır" yorumunda bulundu. 


İRAN'IN İSTEDİĞİ HER ŞEY VAR TÜRSAB

Genel Başkanı Başaran Ulusoy da. İranlı turistlerin deniz, kum, güneşinden vazgeçemeyecekleri Türkiye'ye daha fazla geleceklerini vurgulayarak, "Ambargonun kalkması çok iyi oldu. Kaybımız olmaz, ambargonun kalkması şu bakımdan fayda sağlar: İran'ın uçakları yoktu, yedek parçası yoktu, uçamıyordu. Biz 4 sefer uçuyorsak o da 4 sefer uçmak istiyordu ama uçağı yoktu. Uçak meselesi hallolacak. En fazla gelebilecek olan İranlıdır. İranlının seyahat edebileceği ülke Türkiye. Zaten ambargo yanlıştı, şimdi yanlışlık düzeltilecek. Iran komşumuz. 

Kaçmaz, bize gelir. İranlıların en rahat edeceği yer. Kum bizde, güneş bizde, kültür bizde, alışveriş bizde. İnanç turizmi bakımından Kerbela geçişleri bizim tarafımızdan. En fazla avantajı biz sağlayacağız" dedi. 2015'te 1.5 milyonun üzerinde İranlı turist Türkiye'ye gelirken, İran Türkiye'ye en çok turist gönderen 6'na ülke olarak kaydedildi. 


DİM: İRAN YENİ ALTERNATİF 

Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Genel Başkan Vekili ve Alanya Gazeteciler Cemiyeti (AGC) Başkanı Mehmet Ali Dim ise ambargonun kalkışına ilişkin sosyal paylaşım sitesi Twitter'da yaptığı değerlendirmede "İran, Alanya'nın turizm, tarım ve inşaat sektörleri için yeni alternatiftir artık" dedi. 



Mustafa KURT/Gazipaşa Gazetesi


Geri Dön