25 / 04 / 2024

İran'da ekonomik kriz sinyali!

İran'da ekonomik kriz sinyali!

Cumhurbaşkanı Ruhani'den kriz şartlarına göre kararlar almasını isteyen 4 bakan, piyasadaki durgunluğun ekonomik krize dönüşebileceği uyarısında bulundu. Piyasalarda son 19 ayda yüzde 42 düşüş yaşandı.



İranlı 4 bakan, piyasalarda son 19 ayda yüzde 42 oranında düşüş olduğunu belirterek, piyasadaki durgunluğun ekonomik krize dönüşebileceği uyarısında bulundu.


Yarı resmi Mehr Haber Ajansı'nın haberine göre, Ekonomi Bakanı Ali Tayyipniya, Sanayi Bakanı Muhammed Rıza Nimetzade, Çalışma Bakanı Ali Rebii ve Savunma Bakanı Hüseyin Dehkan, Cumhurbaşkanı Ruhani’ye ülkedeki ekonomik gidişatın kötü olduğunu belirten bir mektup yazdı.


Bakanlar mektupta, piyasalarda son 19 ayda yaşanan yüzde 42 oranındaki düşüşe işaret ederek, "bu görülmemiş düşüş"te bazı dış etkenlerin yanı sıra ülke içinde koordinasyondan uzak bazı kararların alınması ve uyumsuz siyasetin de etkisi olduğunu dile getirdi. 


Cumhurbaşkanı'ndan kriz şartlarına göre kararlar almasını isteyen bakanlar, piyasadaki durgunluğun ekonomik krize dönüşebileceği uyarısında bulundu.


Bakanlar, ülke piyasasında doların değerinin artmasının, nükleer anlaşmadan sonra ülkedeki ürünlerin fiyatlarının düşeceği yönündeki beklenti sonucu ortaya çıkan talep azlığının, gaz fiyatının belirsizliğinin ve faizlerin yükselmesinin ekonomik krizin işaretleri olabileceği uyarısında bulundular.


Mektupta, piyasadaki durgunluğa dikkati çeken bakanlar, "Otomotiv sanayisi durma noktasında, 100 binden fazla otomobil fabrikalarda kaldı. Çelik, bakır, konut, çimento, seramik ve maden sanayisinde de durum aynı. Piyasanın yüzde 35’inden fazlasını oluşturan petro-kimya sanayisinde, gaz fiyatındaki belirsiz politikalar ve tüm fiyatların artmasına neden olan doların yükselişi çöküşü başlatıyor. Ayrıca ürünlerin fiyatını bazı şirketlerin kontrol etmesi gelir-gider ilişkisinin değişmesini engelliyor" ifadelerini kullandı.


Mektupla ilgili devlet televizyonuna konuşan Ekonomi Bakanı Tayyipniya, "Ekonomik göstergeler doğrultusunda gerekli önerilerde bulunmak asli görevimizdir. Bu mektup da ekonomik göstergeler doğrultusunda gerekli öneriler taşıyor" dedi. 


Tayyipniya, mektubun gönderilmesinden sonra, Cumhurbaşkanı Ruhani'nin hükümet üyelerine piyasalardaki sorunları ve ekonomik durumu ciddi bir şekilde incelemeleri ve bu doğrultuda ciddi politikalar geliştirmeleri talimatını verdiğini belirtti.


AA




Geri Dön