20 / 04 / 2024

İranlı CinnaGen, Çerkezköy OSB'de fabrika kuracak!

İranlı CinnaGen, Çerkezköy OSB'de fabrika kuracak!

İranlı bilim adamlarının kurduğu biyoteknolojik ilaç şirketi CinnaGen, ilk yurtdışı yatırımını Türkiye'de yapacak.



İranlı bilim adamlarının kurduğu biyoteknolojik ilaç şirketi CinnaGen, ilk yurtdışı yatırımını Türkiye'de yapacak.


 İran Biyoteknoloji Enstitüsü'nden ayrılan bilim adamlarının kurduğu CinnaGen, ilk yurtdışı yatırımı için Türkiye’yi seçti. Ortadoğu ve Kuzey Afrika’nın (MENA) en büyük biyoteknolojik ilaç firması olarak gösterilen CinneGen, Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde fabrika kurmak için hazırlıklarını tamamladı. Tahran’da yedi fabrikası, Almanya’da bir Ar-Ge merkezi olan 23 yıllık şirket, Türk ortaklığıyla direkt yatırım yapacak.


CinnaGen’in Türkiye operasyonunun başında ise daha önce ilaç sektöründe üst düzey yöneticilik yapmış deneyimli isim Ferhat Farşi var. Kendisi de İran kökenli olan CinnaGen İlaç Kurucu Ortağı ve CEO’su Dr. Ferhat Farşi, hedeflerinin Türkiye’nin biyoteknolojik ilaçtaki dışa bağımlılığını azaltmak olduğunu belirtti. Yatırıma bu yıl başlanacağını, üretimin ise 2018’in üçüncü çeyreğinde devreye alınacağını ifade eden Farşi, “Türkiye’ye ileri teknoloji ve know-how transferi yapıyoruz. İlk etapta 30 milyon dolarlık bir yatırımla geliyoruz. Ancak aslında getirdiğimiz ilaçların know-how değeri 100 milyon dolar” diye konuştu.


2.5 milyar liralık destek


Farşi, Çerkezköy’deki yatırımla hem cari açığın küçülmesine hem de istihdama büyük katkı sağlanacağını vurguladı. Farşi şöyle konuştu: “Biyoteknolojik ilaçların ülkemizde üretilmesi, bu kategoride yurtdışına bağımlı olan endüstrisi açısından da devrim niteliğinde bir gelişme. İlaç sektörünün yaklaşık yüzde 17’si biyoteknolojik ilaçlardan oluşuyor ve bunların neredeyse tamamına yakını ithal. 2015 verilerine göre Türkiye'de biyoteknolojik ilaçlarda yaklaşık 2.5 milyar liralık ithal girdi var. CinnaGen İlaç’ın üretimiyle hastaların bu ilaçlara erişimi de kolaylaşmış ve ilaç ithalatı azalmış olacak.”


20 ülkeye ihracat yapacak


İran’a uygulanan ambargo nedeniyle Türkiye’deki yatırımın Tahran’daki şirket merkezi açısından önemsendiğini söyleyen Farşi, Çerkezköy’den 20 ülkeye ihracat yapmayı planladıklarının ifade etti. Çalışmalarının Sağlık Bakanlığı tarafından da yakından takip edildiği ve desteklendiğinin altını çizen Farşi, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tahran’da beş, Almanya’da bir Ar-Ge merkezimiz var. CinnaGen’in yıllık cirosu 200 milyon dolar. 15 ülkede 75 ruhsat için süreç devam ediyor. Türkiye’de özellikle onkoloji ve yetim ilaçlar denilen nadir görülen hastalıkların tedavisine yöneleceğiz. Türkiye’de 7 milyon nadir görülen hastalık vakası var. Bunlar için özel araştırma gerekiyor. Türkiye bu ilaçlar için 120 milyon dolar harcıyor. Özellikle bir hastalıkla ilgili çalışmalarımızı altı ay içinde tamamlamış olacağız. Bakanlık da yakından ilgileniyor.”


Dünya


Geri Dön