16 / 04 / 2024

İş yerini tahliye etmeyen kiracıya fuzuli işgal davası açılabilir mi?

İş yerini tahliye etmeyen kiracıya fuzuli işgal davası açılabilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Kiracılarımızı birkaç yıldır çıkarmaya çalışıyoruz sonunda dükkanı boşalttılar, anahtarı teslim etmediler. Polisle kilidi değiştirmeye gittiğimizde adam dükkana yerleşmiş. Fuzuli işgal davası nasıl ilerler? Bu şahsı nasıl çıkaracağız?' sorusunu yanıtladı.



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Biz kiracılarımızı birkaç yıldır çıkarmaya çalışıyoruz sonunda dükkanı boşalttılar ama anahtarı teslim etmediler. Geçenlerde tanımadığım bir adam bana kira bedeli adında bir para yatırdı hemen ardından aynı gün parayı iade ederek şahısı tanımadığımızı açıklama kısmına yazdırdık.

Polis ile kilidi değiştirmeye gittiğimizde adam dükkana yerleşmiş ve ‘Ben burayı kiraladım anlaştım, paramı ödedim’ diye dekont kağıdını göstermiş. Fuzuli işgal davası bu durumda nasıl ilerler? Bu şahsı nasıl çıkaracağız? Aramızda bir anlaşma olmadığını ve bu adamı hayatımızda ilk kez gördüğümüzü nasıl kanıtlayacağız?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

İş yerini tahliye etmeyen kiracıya fuzuli işgal davası açılabilir mi?

Biz kiracılarımızı birkaç yıldır çıkarmaya çalışıyoruz sonunda dükkanı boşalttılar ama anahtarı teslim etmediler. Geçenlerde tanımadığım bir adam bana kira bedeli adında bir para yatırdı hemen ardından aynı gün parayı iade ederek şahısı tanımadığımızı açıklama kısmına yazdırdık.

Polis ile kilidi değiştirmeye gittiğimizde adam dükkana yerleşmiş ve ‘Ben burayı kiraladım anlaştım, paramı ödedim’ diye dekont kağıdını göstermiş. Fuzuli işgal davası bu durumda nasıl ilerler? Bu şahsı nasıl çıkaracağız? Aramızda bir anlaşma olmadığını ve bu adamı hayatımızda ilk kez gördüğümüzü nasıl kanıtlayacağız? S.K.

*****

Burada uyanıklığı yapan kim? İşyerini 'sana devrettim' diye para koparan eski kiracı mı, yoksa 'boş dükkan buldum önce bir yerleşeyim bakalım sonu neye varacak' diyen fuzuli işgal mi? Önce eski kiracının durumu:

*****

✘ Eski kiracı dediğimiz kişi dükkanı boşaltmış, bu tamam ama dükkanı boşaltmak demek kira sözleşmesini sonlandırmak anlamına gelmiyor. Kira sözleşmesinin sonlandırılması için anahtarların kiralayana teslimi gerekir. Şayet karşılıklı gelip anahtarlar kiralayana teslim edilemiyor ise notere teslim edilir, durum bir ihtarname ile kiralayana bildirilir. Yani bugün için eski kiracının kiracılığı devam ediyor.

*****

✘ Peki dükkana yeni giren kim? Yeni giren ile malik arasında bir kira ilişkisi kurulmamış. O halde bu kişi fuzuli işgal. Yani haksız bir şekilde işyerini işgal eden kişi. Bu gibi durumlarda mahkemelerde uzun uzun dava takibi yerine idari kararla böyle fuzuli işgalcileri tahliye mümkün. 3091 Sayılı Kanun bu konuda kaymakamlığa başvuruda bulunarak, kaymakamlık kararı ile işyerinin boşaltılmasına imkan tanıyor.

Okuyucuma önereceğim husus bu. Kendisi kaymaklığa başvurarak işyerinin boşaltılması kararı verilmesini isteyecek. Mahallinde inceleme yapılacak, önemle görülmesi istenen şey kira sözleşmesi. İçeride oturan kişi kira sözleşmesini gösteremez, kiracılığını ispat edemez ise işyerinin boşaltılması kararı verilecek ve tahliye işlemi zabıta tarafından yerine getirilecek. En kısa yol bu. Aksi halde mahkemede dava açmak gerekecek ki bu biraz uzun süren bir iş ama sonuç alınacak bir girişim.


Geri Dön