29 / 03 / 2024

Fuzuli işgal davası yetkili mahkeme!

Fuzuli işgal davası yetkili mahkeme!

Fuzuli işgal; bir taşınmaz malın, sahibinin izin ve rızası olmayarak işgal edilmesi durumuna deniyor. Fuzuli işgalciye karşı tahliye ve ecrimisil davası açılabiliyor. Peki, fuzuli işgal davası yetkili mahkeme hangi mahkemedir?



Fuzuli işgal davası yetkili mahkeme!

Fuzuli işgal; bir taşınmaz malın, sahibinin izin ve rızası olmayarak işgal etme; henüz boşaltılmamış veya herhangi bir suretle boşalan damlı bir yapıya, eylemli bir durum yaratarak kendiliğinden girme durumuna deniyor.


Kusurlu olup olmadığı aranmaksızın, bir malın zilyetliğini, yetkili İdarenin izni, sahibinin rızası veya muvafakatı dışında eline geçiren, elinde tutan veya her ne şekilde olursa olsun bu malı kullanan veya tasarrufunda bulunduran gerçek veya tüzel kişiler ise işgalci (fuzuli şagil) olarak nitelendiriliyor. 


Bu kimselere tahliyesi için fuzuli işgal davası açılabiliyor. Fuzuli işgal davasının açılabilmesi için; Konut, dükkan, depo, ahır gibi damlı yapıların fuzulen işgal edilmiş olması gerekiyor.


Ayrıca işgalcilerden ecrimisil de talep edilebiliyor.  Ecrimisil geçmişe ilişkin alınan işgal tazminatı olup; işgalciye tapuya ilişkin bir hak sağlamıyor. Peki, fuzuli işgal davası nerede açılır?


Fuzuli işgal davası yetkili mahkeme:

Fuzuli işgal davası yetkili mahkeme Sulh Hukuk Mahkemeleri oluyor. Dava, taşınmazın bulunduğu yerin Mahkemesinde açılabiliyor. Fuzuli işgal sebebiyle tahliye davalarında 6 ay süresi şartı aranıyor. 


Ecrimisil itiraz dilekçesi örneği!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön