26 / 04 / 2024

İshak Paşa Sarayı'na cam tavan yapıldı!

İshak Paşa Sarayı'na cam tavan yapıldı!

AĞRl'nın Doğubayazıt ilçesinde Türkiye'nin önemli tarihi eserlerinden biri olan İshak Paşa Sarayı'nın üstünün don ve güneş ışınlarına karşı koruması için şeffaf bir çatı ile kaplanması, ziyaretçileri şaşırtıyor.



AĞRl'nın Doğubayazıt ilçesinde Türkiye'nin önemli tarihi eserlerinden biri olan İshak Paşa Sarayı'nın üstünün şeffaf bir çatı ile kaplanması, ziyaretçileri şaşırtıyor. 


Tarihi İshak Paşa Sarayı'nı don ve güneş ışınlarına karşı koruması için cam çatının 2011 yılından önce Erzurum Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü tarafından yapıldığını ifade eden Van Rölöve ve Anıtlar Kurulu Müdürü Taner Öter, "Saray 2011 yılında bize devredildiğinde çatı yapılmıştı. Koruma özel camdır, kaldırılabilir. 


Daha önce metal çatı vardı. O kaldırıldı. İçine ışık girmesi mekanın daha kullanılabilir olması için çatı değiştirildi ve cam yapıldı. Bu bir hata ve yanlış değildir. Çatı yapmasanız bu sefer içine kar ve yağmur suyu yağdığı için 'buna önlem alınmıyor' deniliyor. Bunun Avrupa'da da birçok örneği var. Örnek olarak British Museum'u verebilirsiniz. Çok modern çatı örtüsü var. Oradaki koruma amaçlı değildir, kalıcıdır, ama bizdeki koruma amaçlıdır. Yarın öbür gün bir kurul kararıyla kaldırılabilir. Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulunun onayladığı projedir. Uygulamayı yapanlar bir mimarın bakış açısı olarak değil, üniversite hocaları tarafından oluşan kurulun kararı doğrultusunda verilmiştir." 


Ankara Son Söz


Geri Dön