25 / 04 / 2024

İskan dışı alan ne demek?

İskan dışı alan ne demek?

İskan dışı alan ne demek? İskan dışı alanlarda yapılaşma esasları nelerdir? İşte Plansız Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde yer alan iskan dışı alanlar ile ilgili yasal hükümler bu haberde...



İskan dışı alan ne demek?

İskan dışı alan, kelime anlamı olarak yerleşme alanı dışı anlamına geliyor. Buna göre iskan dışı alan, her ölçekteki imar planı sınırı, yerleşik alan sınırı, belediye ve mücavir alan sınırları dışında kalan köy ve mezraların yerleşik alanı ve civarlarının dışında kalan alanları olarak tanımlanıyor.


Yerleşik alan sınırları dışında kalan iskan dışı alanlarda Plansız Alanlar Tip İmar Yönetmeliği hükümleri uygulanıyor.


İskan dışı alanlarda yapılaşma..

Yönetmelik esaslarına göre üst ölçek planı bulunmayan iskan dışı alanlarda yapılacak ifrazlardan sonra elde edilecek her parsel 5000 m2 den küçük olamıyor. 


Bu parsellerin tapu kadastro veya tapulama haritasında bulunan kamu eline geçmiş bir yola, yapılan ifrazdan sonra en az 25.00 m. cephesi bulunması zorunludur. Parselden terk suretiyle yol oluşturulamaz. Yeni yerleşme alanı oluşturma amaçlı ifraz işlemi yapılamaz.


Bu alanlarda tarımsal üretimi korumak amacı ile üretimden pazarlamaya kadar tüm faaliyetleri içeren entegre tesis niteliğinde olmamak kaydıyla, konutla birlikte veya ayrı yapılan mandıra, kümes, ahır, ağıl, su ve yem depoları, hububat depoları, gübre ve silaj çukurları, arıhaneler, balık üretim tesisleri ve un değirmenleri gibi konut dışı yapılar, mahreç aldığı yola (10.00) m.den, parsel hudutlarına (5.00) m.den fazla yaklaşmamak, parselde bulunan bütün yapılara ait inşaat alanı katsayısı %40 ı ve yapı yüksekliği (6.50) m.yi ve 2 katı aşmamak şartı ile yapılabilir. Bu yapıların birinci fıkra koşullarına uyulmak üzere yapılacak konutla birlikte yapımı halinde de inşaat alanı katsayısı (0.40) ı geçemiyor.


Beton temel ve çelik çatılı ser’alar yapı yaklaşma mesafelerine uyulmak şartı ile inşaat alanı katsayısına tabi tutulmuyor.


Beton temel ve çelik çatı dışındaki basit örtü mahiyetindeki ser`alar ise yukarıda belirtilen çekme mesafeleri ve inşaat alanı kat sayısına tabi değildir.




Geri Dön