20 / 04 / 2024

İskan ruhsatını almayan müteahhide karşı ne yapılabilir?

İskan ruhsatını almayan müteahhide karşı ne yapılabilir?

Ruhsatlı binalar için ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını gösteren Belediyenin İmar Müdürlüğü birimince düzenlenen belgeye iskan ruhsatı deniyor. İskan ruhsatını müteahhitin alması gerekiyor. Peki, iskan ruhsatını almayan müteahhide karşı ne ya



İskan ruhsatını almayan müteahhide karşı ne yapılabilir?

İskan, ruhsatlı binalar için ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını gösteren Belediyenin İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni birimince düzenlenen belge olarak bliniyor. 


Türkiye’deki yapıların yüzde 60′a yakınında iskan izni bulunmuyor. Bunun sebebi; inşaatı yapan firmanın, inşaatı tasdikli projesine uygun yapmamış veya kanuni prosedür ve ona bağlı harçları, sigorta primleri gibi giderleri ödememiş olması olarak karşımıza çıkıyor.


İskan raporu almak için inşaat sahibinin ilgili belediyeye dilekçe ile başvuru yapması gerekiyor.  Başvuruyu alan Yapı Kullanma İzni teknik elemanları binanın ruhsat ve eklerine uygun olarak yapılıp yapılmadığını yerinde kontrol ederek belirlniyor. 


Binanın herhangi bir teknik eksikliği yoksa mak sahibi veya müteahhidinden yapıyla ilgili olarak MESKİ, TEDAŞ, TÜRK Telekomünikasyon A.Ş., Sivil Savunma Müdürlüğü, İtfaiye Müdürlüğü gibi kuruluşlardan su, elektrik, telefon, sığınak, yangın, asansör tesisatları ile ilgili teknik raporlarla, yapının fenni sorumlusundan yapının kontrolü altında ruhsat ve eki projesine uygun olarak yapıldığına dair noter onaylı taahhütnameyi Yapı kullanma İzni Amirliğine vermesi isteniyor. Teknik raporlarla taahhütname verildikten sonra yapı için Genel İskan Raporu düzenleniyor. Peki, müteahhit iskan ruhsatı almazsa ne yapılır?


Arsa sahibi ile müteahhit arasında yapılan sözleşmede iskanın müteahhit tarafından alınacağı belirtilmiş ve iskan henüz alınmamışsa, müteahhite karşı teslimin eksik yapılmasından dolayı dava açılabiliyor. Mahkeme bu durumda müteahhiti iskan iznini almaya mecbur tutuyor. Mahkeme dışında sorunun çözümünün tercih edilmesi halinde; müteahhitin borçlarının ödenmesi ve müteahhite rücu edilebilmesi mümkün.


İskan ruhsatı için istenilen belgeler!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön