24 / 04 / 2024

İskanlı binada imar barışına nasıl başvurulur?

İskanlı binada imar barışına nasıl başvurulur?

İmar barışı 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış yapıları kapsıyor. Peki, iskanlı binada imar barışına nasıl başvurulur?



İmar barışı 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış yapıları kapsıyor. Başvurular e - Devlet üzerinden yapılıyor. Yapı Kayıt Belgesi, imar barışı kapsamında değerlendirilmiş olan yapılar için oluşturulacak belge oluyor. 

Yapının iskansız olması durumunda; bağımsız bölüm malikleri kendi bağımsız birimleri için değil, yapının tamamı için Yapı Kayıt Belgesi başvurusunda bulunabilmesi gerekiyor.

Hak sahiplerinden herhangi biri Yapı Kayıt Belgesi başvurusunda bulunacak ve bedelin
tamamı ödendikten sonra Yapı Kayıt Belgesi düzenleniyor. Bu bedel malikler arasında
eşit oranda paylaştırılıyor.

İskanlı bir yapıya sonradan eklenti yapılması durumunda; Yapı Kayıt Belgesi başvurusu sadece eklenti kısmı için yapılıyor. Yapı Kayıt Belgesi, yapının tamamı için değil, sadece eklenti kısmı olan metrekare için alınıyor.

Örnek..

3 bin metrekare büyüklüğünde iskanlı bir yapı var. Bunun 2 bin 800 metrekaresi yasal, 200 metrekaresi yasal değilse 200 metrekare için başvuru yapılması yeterli olacak. Yapı kayıt belgesi bedeli 200 metrekare üzerinden ödenecek. Ancak yapının tamamı iskansız olsaydı, tamamı için başvuru ve ödeme yapılması gerecekti.


İmar barışı uygulamasında merak edilen 17 soru!

 

Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön