24 / 04 / 2024

Şirket yapıları için imar barışına nasıl başvurulacak?

Şirket yapıları için imar barışına nasıl başvurulacak?

İmar barışı kapsamında mevzuata aykırı yapılara yapı kayıt belgesi almak için e-devlet üzerinden başvuru yapılabiliyor. Peki, şirket yapıları için imar barışına nasıl başvurulacak?



İmar barışı kapsamında mevzuata aykırı yapılara yapı kayıt belgesi alınarak yapılar yasal hale getirilebiliyor.

Yapı Kayıt Belgesi 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış yapılar için alıanbiliyor. Yalnız kanunda istisna tutulan bölgeler ve yapılar için yapı kayıt belgesi alınamıyor.

Yapı Kayıt Belgesi için müracaatın 31 Ekim 2018 tarihine kadar yapılması ve Yapı Kayıt Belgesi bedelinin 31 Aralık 2018 tarihine kadar ödenmesi gerekiyır. İmar barışı başvuruları e-devlet kapısından yapılabiliyor. 

Yapı Kayıt Belgesi için yapı maliklerinden herhangi birisi veya vekili tarafından, e-Devlet üzerinden Yapı Kayıt Sistemindeki Yapı Kayıt Belgesi formunun doldurulması suretiyle müracaatta bulunulabileceği gibi kurum ve kuruluşlara başvurulmak suretiyle de müracaatta bulunulabiliyor.

Peki, şirket yapıları için imar barışına nasıl başvurulacak?

İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından düzenlenen İmar Barışı Paneli'ne katılan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul İl Müdürü Dr. Av. Veli Böke, bu konuya açıklık getirdi.

Şirket mülklerinin yapı kayıt belgesi alabilmesi için yönetim kurulu kararı ile yetkili bir kişinin şahsının T.C. Kimlik Numarası ile başvuru yapılabilecek. Kim alısa alsın, belge kişiye değil, yapıya alınıyor. Bu nedenle şirket yönetimi kendi içerisinde sıkıntı yaşamaması adına bir kişiyi yetkilendirerek şirtket mülkü için başvuruda bulunabilir. Buna karşın kamu kurumları için ayrı bir giriş yapılacak. Bu sistem için de çalışmalar devam ediyor.


İmar barışı uygulamasında merak edilen 17 soru!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön