28 / 03 / 2024

İskenderun'da tarihi alanlara cami mi yapılacak?

İskenderun'da tarihi alanlara cami mi yapılacak?

Hatay’ın İskenderun ilçesine yapılması planlanan 5 yeni camiden bir tanesinin Roma dönemine ait zeytinyağı imalathanesi kalıntıları bulunan üç bin yıllık zeytin işliğinin olduğu alanda projelendirildiği ortaya çıktı.



Hatay’ın İskenderun ilçesine yapılması planlanan 5 yeni camiden bir tanesinin Roma dönemine ait zeytinyağı imalathanesi kalıntıları bulunan üç bin yıllık zeytin işliğinin olduğu alanda projelendirildiği ortaya çıktı. 1. derece arkeolojik sit alanı olan bölgeye daha önce okul yapılmak istenmiş, ancak tarihi kalıntılar ortaya çıkınca inşaat durdurulmuştu. Planlanan diğer caminin yeri ise endüstri mirası olarak tescillenen 80 yıllık TEDAŞ’ın kullandığı elektrik santrali.


Hatay Valisi Ercan Topaca ve İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil İskenderun’a yapılacak 5 yeni camiyi adeta ‘müjdeledi.’ Ancak imara açılarak yapılması planlanan 5 caminin de yeri birbirinden tartışmalı.


Cami projesinin yapılacağı yerlerden bir tanesi Sakarya Mahallesi Şerif Tosyalı Sağlık Ocağının hemen karşısında bulunan yirmi beş bin metre karelik boş arazi. Birinci derece arkeolojik sit alanı olan bu arsa içinde üç bin yıl evvel yapılmış zeytinyağı işliğinin (işletmesi) kalıntıları bulunuyor.


OKUL YAPIMI DURDURULMUŞTU

2008 yılında söz konusu yere okul yapılmak istenmiş, ancak okul binasının temel atma çalışmaları sırasında tarihi kalıntı ve bulgular ortaya çıkmıştı. Hatay Arkeoloji Müzesi Müdürlüğünde görevli arkeolog ve 25 işçi, yaptıkları kazı çalışmaları sonucu İskenderun’a bağlı Roma dönemine ait zeytinyağı imalathanesi kalıntılarına rastlamış ve kalıntıların üç bin yıllık zeytin işliğinin (zeytinyağı işletmesi-ilkel fabrika) olduğunu açığa çıkarmışlardı. Bulunan zeytinyağı fabrikasının kalıntıları kazı çalışmaları ilerledikçe ortaya çıkmaya başladı. Zeytinlerin getirilerek o zamanki taş havuz içerisinde sıkılması ve ona bağlı olarak yağların akması için kullanılan kanallar da kalıntılar da açıkça görülüyor.


Zeytinyağı işliği, zeminde ana kayaya oyulmuş çukurlar, baskı tezgahı, zeytini hamur haline getirmek için taştan tambur, zeytinyağını ayrıştırmak için kullanılan polima, zeytinyağını depolamak için kullanılan büyük çömleklerden oluşan ilkel zeytinyağı işletmesi demek.


ENDÜSTRİ MİRASINA DA CAMİ

İskenderun PAC Meydanında bulunan TEDAŞ binası “endüstri mirası” olarak tescillenen bir yapı. TEDAŞ’ın kullandığı elektrik santrali, benzinle çalışan motorlarla üretim yapan yaklaşık 80 yıllık bir santral. Cami binanın yanına yapılmak isteniyor. Ancak, mimar ve İskenderun EskiBelediye Meclis Üyesi Ercüment Kimyon’un önerisiyle tescillenen binanın yanına yapı yapılması mümkün değil. Kimyon, buraya cami yapılacağının açıklanmış olmasını şöyle değerlendiriyor: “Hatay Valisi Ercan Topaca, ya TEDAŞ binasının endüstri mirası olduğunu bilmiyor. Yani bilgi eksikliği var. Ya da kendisi yanlış bilgilendiriliyor. Daha önce benzer girişimler söz konusu oldu. Ama yaptığımız hukuki girişimler sonucu buraya inşaat dikilmesi engellendi.”


YEŞİL ALAN, SAHİLE CAMİ

Temeli atılan tek cami olan Nihal Atakaş Camii ise sahile yapılıyor. Denize 20-25 metre kadar uzaklığı bulunan caminin temel atma töreni yapıldı. Buraya yapılacak cami kıyı kenar çizgisini ihlal ediyor.  Mevcut yasalara göre sahile inşaat yapılamıyor.

İskenderun’a yapılması planlanan beşinci caminin yeri ise şehir merkezinin orta yerinde olan 62 dönüm yeşil alan olan  karayolları arazisi. Bakanlık tarafından rezerv alanı ilan edilen ve tapusu İskenderun Belediyesine verilen bu yeşil alan imara açılmıştı. İskenderun halkı alanın park ve yeşil alan olarak hizmete sunulmasını bekliyordu.


YURT YERİNE CAMİİ

İskenderun’a yapılması planlanan üçüncü cami ise “Üniversite cami” olarak adlandırılan merkez cami. İskenderun Teknik Üniversite kampüsü içine kurulması düşünülen cami yaklaşık 10 bin kişilik bir cami olması planlanıyor. Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İskenderun Teknik Üniversite-Mühendislik Fakültesine daha önce de yapılmak istenen cami imar planında iptal edilmişti. İskenderun eski belediye Meclis Üyesi ve mimar Ercüment Kimyon, İskenderun teknik Üniversitesi içinde İlahiyat Fakültesinin olmadığını bu denli büyük çapta bir caminin yapılmasının hukuk ve üniversite amaçları ve açılan bölümleriyle ilgisi bulunmadığına dikkat çekti. Kimyon, belediye meclis üyesiyken beş katlı öğrenci yurdu yapılması kararı alındığını söyledi. Kimyon, “Sonra baktık ki yurt yerine cami yapılmak isteniyor. Üstelik birde imar planı da değiştirilmişti. O dönem biz cami inşaatının imar planlarına aykırı olduğu ve bilim kurumuna cami yapılmasının doğru olmadığı gerekçeleri ile dava açtık ve yargı kararıyla inşaat engellendi.”


Evrensel


Geri Dön