24 / 04 / 2024

İspanya’da devletten konut krizine çözüm!

İspanya’da devletten konut krizine çözüm!

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez bugün Sevilla’daki bir etkinlikte gerçekleştirdiği açıklamada, İspanya hükümetinin düşük gelirli gençlere kiralarını ödemelerine yardımcı olmak için ayda 250 euro vermeyi planladığını dile getirdi.



Dünyanın birçok bölgesinde etkili olan kiralık konut krizi için İspanya’dan kira kontrolüne çözüm bulundu. Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; yeterli sayıda kiralık konutun bulunamadığı ve mevcut kiralık konutların çok yüksek fiyatlarla alıcı bulduğu şehirlerin yer aldığı İspanya’da Sosyalist Parti’den ve Podemos’tan oluşan hükümetin kira kontrollerini hayata geçirdiği belirlendi. Hükümetin küçük ortağı Podemos’tan Reuters’a bilgi paylaşan bir kaynak, bütçe görüşmelerinde kira kontrolleri için uzlaşma sağladıklarını belirtti. 

İspanya’da devletten konut krizine çözüm!

GENÇLERE 250 EURO KİRA YARDIMI

Ayrıca İspanya Başbakanı Pedro Sanchez bugün Sevilla’daki bir etkinlikte gerçekleştirdiği açıklamada, İspanya hükümetinin düşük gelirli gençlere kiralarını ödemelerine yardımcı olmak için ayda 250 euro vermeyi planladığını dile getirdi.

Sanchez bu yardımın amacının 18 ila 35 yaş arasındaki gençlerin bağımsız olmalarına ve ebeveynlerinin konutlarını tahliye etmelerine yardımcı olmak olduğuna dikkat çekti. 

FAZLA EVİ OLANLARA ‘KİRAYI DÜŞÜRÜN’ DENİLECEK

Hayata geçirilmesi planlanan yasaya göre, kiralık konut talebinin yüksek olduğu alanlarda 10’dan daha fazla konutu bulunan sahip olan ev sahiplerinin kiraları düşürmesi yasal olarak zorunlu tutulacak. 10 ya da daha az konutu bulunan ev sahiplerinin kiraları düşürmesi durumunda ise ekstra vergi teşviklerinden faydalanması öngörülüyor.

İspanya’da devletten konut krizine çözüm!

KATALONYA’DA DÜZENLEME YAPILMIŞTI

Geçen sene, ülkedeki özerk bölge olan Katalonya’da da kiralık ev sorununa müdahalede bulunmuştu. 2020 Eylül'de Katalonya Parlamentosu kiralarla ilgili düzenleme yaptı. Düzenleme ile kira fiyatlarının ortalama hane gelirlerini geçtiği yerlerde kira tavan fiyatı uygulanmasına karar verildi. 

ALMANYA’DA DA GÜNDEMDE

Kiralık konut sorunu sadece İspanya’da değil, Avrupa’nın pek çok ülkesinde görülüyor. 2020'deBerlin’de kiralık konut sorunu sebebiyle kira fiyatları eyalet meclisi tarafından 5 sene boyunca dondurulmuşfakat bu yasal düzenleme anayasa mahkemesince iptal edilmişti

Geçen günlerde ise şirketlerin elinde bulunan kiralık konutların kamulaştırılmasıyla ilgili talep Berlin’de referanduma sunuldu ve yüzde 60’lık çoğunluk onay vermişti. Kararın bağlayıcılığı olmasa da yeni kurulacak hükümetin bu güçlü talep karşısında harekete geçmesi öngörülüyor. 

İspanya’da devletten konut krizine çözüm!

TÜRKİYE DE KİRALIK KONUT KRİZİNİN PENÇESİNDE

Kiralık konut sorununun kiracıları en çok etkilediği ülkelerden birisi de Türkiye oldu. Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi tarafından hazırlanan rapora göre, Ağustos ayında Türkiye'deki kiralık konutların fiyatları ise bir önceki senenin aynı ayına göre 34,6 yükseldi. İstanbul’daki kiralık evlerin senelik fiyat artışı ise yüzde 50,7 olarak kaydedildi.

Türkiye’de okulların açılmasıyla beraber kira fiyatları ciddi oranda yükselişe geçti. Üniversite öğrencileri uygun fiyatlı ev bulamadığı için parklarda yattı ve barınma sorunlarına dikkat çekti.

Öğrencilerin barınma sorunu nasıl çözülecek?

Öğrencilerin yurt ve kira sorunu Meclis gündeminde!

Berlin'deki konut kamulaştırma referandumu neden önemli?


Geri Dön