29 / 03 / 2024

Isparta Gönen ve Güneykent'te sosyal konut hamlesi!

Isparta Gönen ve Güneykent'te sosyal konut hamlesi!

Isparta Gönen, Güneykent ve Keçiborlu'da emeklilerin bütçesine uygun sosyal konutlar geliyor.



Isparta Gönen, Güneykent ve Keçiborlu'da emeklilerin bütçesine uygun sosyal konutlar geliyor. 


Ucuz konut sahibi olmak isteyen 15 bine yakın kişiden talep toplayan Emekliler Derneği,  TOKİ  Projesi süreci devam ederken alternatifler üzerinde de çalışıyor. Gönen, Güneykent ve Keçiborlu'da kooperatif aracılığıyla emeklilerin bütçesine uygun sosyal konutlar üretilecek. 


GÖNEN VE GÜNEYKENT'TE KONUT HAMLESİ 


Gönen ve Güneykent'in Isparta merkez ile havaalanı, OSB gibi önemli noktalara yakın olması 'sosyal konutta ön plana çıkıyor. Emeklilere ve diğer dar gelirli insanlara TOKİ gibi ucuz konut üretmek isteyen Emekliler Derneği Başkanı Abdülkadir Ersal, Gönen Belediye Başkanı Ahmet Doğan ile Güneykent Belediye Başkanı Fahrettin Gözgün'den tam destek aldı. Başta emekliler olmak üzere esnaflar ve toplumun dar gelir grubunda yer alan vatandaşların 'sosyal konut' talebinin çözümü maalesef tam anlamıyla yerine getirilemiyor. Devletin TOKİ üzerinden yaptığı sosyal konut çalışmasına benzer bir model maalesef hem yap­sat sektöründen hem de Belediyelerde geliştirilmiyor. Merkezde arsa maliyetlerinin yüksek olması, 120­150 bin TL arasında konut üretimini mümkün kılmıyor. Tek çare devletin imkanlarını sonuna kadar kullanan TOKİ ile çevre ilçe ve kasabalarda geliştirilecek sosyal konut projeleri. 


TOKİ SÜRECİ DEVAM EDİYOR 


TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç'in önderliğinde başlatılan TOKİ atağının Isparta'da 'müracaat merkezi' olarak tanımlanan Emekliler Derneği, bu süreçte yoğun bir taleple karşılaştı. Hükümetin emekliler için aylık 216 TL'den başlayan taksitle konut üreteceğine yönelik haberler, Emekliler Derneği'ne yapılan başvuru sayısını 15 bine kadar çıkmasını sağladı. Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç'in girişimleriyle Ali köy ovasından 3 bin konutluk arazinin tapusu Hazineden TOKİ'ye devredildi.Yanındaki hazine arsalarının da devriyle ilgili çalışmalar yürütülüyor. Ali köy ovasında emekliler için yapılacak konut projesi için TOKİ Başkanlığı'nın iş programı bekleniyor. Proje iş programına alındıktan sonra Isparta'da en az 3 bin dairelik sosyal konut üretilecek. Öncelikli olarak emekliler bu projeden faydalanacak.


GÖNEN, GÜNEYKENT, KEÇİBORLU 


Sosyal konut konusunda yoğun bir taleple karşı karşıya kalan Emekliler Derneği, bir taraftan TOKİ sürecini yönetirken diğer taraftan da alternatifler geliştiriyor. Bu işi baş koyan Emekliler Derneği Başkanı Abdülkadir Ersal, özellikle Isparta'ya yakın ilçe ve kasaba belediyelerinde TOKİ modeli bir arayış içerisine girdi. İlçe ve kasaba belediyelerinin desteğiyle yüzde 17'lik vergi avanajı olan yapı kooperatifçiliği üzerinden sosyal konut yapılması hedefleniyor. Bu konuda da Gönen, Güneykent ve Keçiborlu ön plana çıkıyor. 


TOKİ, HER TALEBİ KARŞILAYAMAZ ALTERNATİF ÜRETMEK ZORUNDAYIZ 


Emekliler Derneği Başkanı Abdülkadir Ersal, TOKİ'yle birlikte yürütülecek alternatif sosyal konut projelerini hayata geçirme adına dün Gönen Belediye Başkanı Ahmet Doğan ile Güneykent Belediye Başkanı Fahrettin Gözgün'ü ziyaret etti. Gönen Belediye Başkanı Ahmet Doğan'ın emekli tapu memuru olması dolayısıyla inşaat sektöründe gelen bir kişi olduğunu belirten Ersal,"Sayın Milletvekilimiz TOKİ konusunda çalışıyor. Umutluyuz. Kendisinin bize verdiği söze güveniyor ve inanıyoruz. Ancak bize yapılan müracaat 15 bin. Bu müracaatlar içerisinde TOKİ konutlarından faydalanamayacak kişiler var. TOKİ, evi olanın müracaatını kabul etmiyor. İl dışından müracaatlar var. Emeklilerimizin taleplerini karşılama adına alternatifler üretmek zorundayız. İl merkezinde sosyal konut üretme şansımız kalmadı. Biz deil merkezimize yakın olan Gönen'de bu alternatifi oluşturmak istiyoruz.Kooperatifleşme modeli ile emeklilerimize, onların çoluk­çocuklarına ya da çalışan vatandaşlarımızı ev sahibi yapmak istiyoruz. Belediye Başkanımız bize bu konuda destek olursa, Gönen'de sosyal konut projesi gerçekleştirmek istiyoruz. Çünkü Gönen hem Isparta'ya yakın hem de yeşil bir ilçe. Huzur içerisinde yaşanabilecek bir yerleşim merkezi. Gönen bu yönüyle sosyal konutta fırsatlar içeriyor" diye konuştu.


GÖNEN BELEDİYESİ TAM DESTEK VERDİ 


Gönen Belediye Başkanı AK Partili Ahmet Doğan da emeklilerin öncülüğünde ilçede geliştirilecek her türlü sosyal konut projesine destek olmaya hazır olduklarını söyledi. Gönen'in yaşanabilecek bir ilçe olduğunun altını çizen Doğan, "emeklilerimiz veyahutta esnaflarımız, çalışanlarımız fark etmez. Gönen, Isparta'da yaşanabilecek bir noktadadır. Bugün 10 dakikada il merkezine ulaşabilirsiniz. Yeşil bir ilçe. Huzurlu bir ilçe. Emeklilerimizin önderliğinde gerçekleştirilecek sosyal konut projesi için Belediyemizin yerlerini değerlendirmeye ya da vatandaşlarımızın yerleri için aracı olmaya hazırız. Emeklilerimizin ve dar gelirli halkımızın ödeyebileceği rakamlarda ve şartlarda yapılacak sosyal konutlar için Gönen Belediyesi her zaman desteğe hazırdır" dedi. 


İSTER MÜSTAKİL İSTER DAİRE ŞEKLİNDE KONUTLAR


Emekliler Derneği Başkanı Abdülkadir Ersal, Güneykent Belediye Başkanı AK Partili Fahrettin Gözgün'ü de ziyaret etti. Güneykent'in il merkezine yakınlığı ve OSB, havaalanı ile yapılacak hızlı trenin geçiş noktasında olmasının bir avantaj olduğunu belirten Ersal, "Güneykent kasabası, Gümüşgün köyü ile birleşerek yol kenarına kadar indi. Buralarda Belediyemizin desteğiyle sağlanacak arsalarda sosyal konutlar üretilebilir. İl Merkezi ile havaalanı ve OSB'ye çok yakın bir noktada. Emeklilerimiz veyahutta diğer vatandaşlarımız için burada da bir alternatif oluşturabiliriz" diye konuştu. 


GÜNEYKENT, FIRSATLARIN KAVŞAĞINDA BİR YER 


Güneykent Belediye Başkanı Fahrettin Gözgün de kasabasının sınırında OSB ve havaalınına karşısında değerlendirilebilecek yerler olduğunu söyledi. Belediyeye ait yerlerin bu iş için kullanılabileceğini belirten Gözgün, "burada hobi bahçeli evlerin yanı sıra daire şeklinde konutlar yapılabilir. Bu konuda desteğe hazırız. Emeklilerimiz ve diğer dar gelirli grubumuza yönelik başlatılan bu çalışmayı canı gönülden destekliyoruz. Güneykent Belediyesi, bu konuda üzerine düşeni yapmaya hazırdır" dedi. BİLGİ İÇİN Emekliler Derneği'nin kooperatif yolu ile gerçekleştireceği sosyal konut projeleriyle ilgili ön bilgi almak isteyenler Dernek Başkanı Abdülkadir Ersal (0542 761 48 67) ile Müftülük ilerisindeki Dernek binasına (0246 232 42 04) başvurabilirler.


Yalvaç Çınaraltı Gazetesi



Geri Dön