26 / 04 / 2024

İsrail Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te Filistinlilerin evlerini yıktı!

İsrail Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te Filistinlilerin evlerini yıktı!

İsrail, işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te Filistinlilere ait olan 3 evi yerle bir etti.



İsrail güçleri, işgal altında olan Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te Filistinlilere ait 3 evi "ruhsatsız" olduğu gerekçesiyle yıktı.

Görgü tanıklarının verdiği bilgiye göre, Batı Şeria'nın El Halil şehrindebulunan El-Arrub Mülteci Kampı'nda Filistinli kardeşler Halid ve Nebil Hanna'ya ait iki konut, İsrail askerlerince yıkıldı.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, İsrail askerleri, yıkım öncesi bölgeyi kordon altına alarak konutunçevresine kimseyi yaklaştırmadı. Orduya bağlı ekipler de buldozerlerle evleri yıktı.

Filistinliler ile İsrail askerleri arasında arbede

Bölgede yıkıma tepki veren Filistinliler ile İsrail askerleri arasında bir arbede yaşandı. İsrail askerleri, Filistinlilere göz yaşartıcı gazın yanı sıra gerçek ve plastik mermi de sıktı.

Yaşlı adam kendi evini yıkmaya zorladı

Diğer bir yandan görgü tanıkları, İsrail'e bağlı Kudüs Belediyesinin, Doğu Kudüs'ün Cebel el-Mukebbir Mahallesinde yaşamını sürdüren Avad Halaliye isimli yaşlı bir Filistinliyi kendi evini yıkmaya zorladığını söyledi.

Ayrıca Doğu Kudüs'ün Beyt Hanina Mahallesinde yer alan  Filistinli Mecdi Allun'a ait konut da yine İsrail'e bağlı belediye ekipleri tarafından yıkıldı.

İsrail polisleri, yıkım öncesi bölgeyi kordon altına aldı ve konutun çevresine kimseyi yaklaştırmadı. Belediyeye bağlı ekipler de buldozerlerle Allun ailesine ait olan konutu kısa süre içerisinde yerle bir etti.

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA), geçen sene İsrail yönetiminin işgal altınd bulunan Doğu Kudüs'te Filistinlilere ait 177 evi yıktığını açıklamıştı.

Filistin Kurtuluş Örgütü'ne (FKÖ) bağlı Abdullah Havarani Araştırma ve Belgelendirme Merkezine göre ise İsrail makamları 2018 yılında Doğu Kudüs ile Batı Şeria'da Filistinlilere ait 538 konut ile çeşitli amaçlarla kullanılan tesisi yerle bir etti.

İsrail'in Doğu Kudüs'teki yıkımları

Doğu Kudüs'te Filistinlilere imar izni konusunda zorluk çıkarmaya devam eden ve Filistinlilerin yaptığı imar izni başvurularının tamamına yakınını reddeden İsrail, Filistinlilere ait binlerce konutu "ruhsatsız" olduğu iddiasıyla yıkma tehdidinde bulunuyor.

İsrail'e bağlı belediyenin söz konusu uygulamasının hiçbir hukuki dayanağı olmadığını belirten Filistinliler, bunun "İsrail'in yıldırma ve şehri Yahudileştirme politikalarının parçası" olduğunu söylüyor.

İsrail belediyesi çoğu zaman yıkım masraflarını da konutu yıkılan kişilerden tahsil ediyor.

Filistinli kaynaklar 1967 yılından  bu yana Doğu Kudüs'te Filistinlilere ait 5 binden fazla konutun İsrail güçleri tarafından yıkıldığını belirtiyor.

 

İsrail askerleri Kudüs'te Filistinlilere ait 4 evi yıktı!


Geri Dön